Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
28 Mai 2014 | 08:33
Demnitarii moldoveni ar putea avea consilieri care ar lucra la distanţă
Demnitarii de stat ar putea avea consilieri care ar lucra la distanţă în regim part-time, aceasta dacă conducerea de la Chişinău va pune în aplicare iniţiativa lui Dumitru Vicol, un tânăr moldovean stabilit în Franţa. Propunerea a fost făcută ieri în cadrul Primului Forum online cu Diaspora.
Dialogul reprezentanților diasporei cu prim-ministru Iurie Leancă a fost urmărit de câteva mii de persoane, unii dintre ei au venit chiar și cu propuneri la adresa conducerii. Astfel, Dumitru Vicol din Franța, a propus crearea unor locuri de muncă part-time pentru funcția de consultanți la distanță ai demnitarilor de stat, funcție care ar permite ca tinerii să activeze în echipa unui funcționar de stat fără a fi constrânși să se întoarcă acasă.

”În era tehnologiile informaționale, nu este obligatorie prezența fizică, iar pe termen lung aceasta ar maximaliza probabilitatea ca tinerii să se întoarcă acasă, iar Guvernul Republicii Moldova ar beneficia de capital uman, a fost inițiativa reprezentantului Asociației  tinerilor aflați la studii în Franța „Jeunes Moldaves”.

”Conciliere din partea concetățenilor noștri care au acumulat această experiență este un lucru pozitiv și este o idee bună”, a remarcat premierul.În cadrul evenimentului, prim-ministrul a vorbit despre principalele procese care au loc în Republica Moldova și a răspuns la  multiplele întrebări parvenite din partea conaționalilor din diasporă. Cele mai frecvente întrebări adresate conducerii moldovenești din partea reprezentanților diasporei au scos în vizor teme precum fenomenul corupției, acordurile sociale ale țării noastre, sistemul de pensionare, oportunitățile tinerilor care și-au făcut studii peste hotare, coletăria.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam