Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
13 Aprilie 2016 | 16:49
Dezbateri publice privind Republica Moldova au fost organizate la Riga
În capitala Letoniei au avut loc dezbateri publice cu genericul „Provocările noi în faţa Republicii Moldova”. Evenimentul a avut loc la începutul lunii aprilie, iar scopul său a fost prezentarea unei viziuni academice din România asupra provocărilor din vecinătatea Uniunii Europene, cu accent pe Republica Moldova, informează Ambasada Moldovei la Riga.
Inna Šteinbuka, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în Letonia, și Dan Adrian Bălănescu, ambasadorul României, au deschis sesiunea de dezbateri, menționând importanța continuării parcursului european al Republicii Moldova.

În mesajul de salut, ambasadorul Republicii Moldova în Republica Letonia, Eugen Revenco, a prezentat evoluțiile politice interne din țara noastră, progresul în investigațiile cu privire la frauda de proporții mari din sectorul bancar, subliniind importanța cooperării internaționale pentru avansarea anchetelor, sancționarea răufăcătorilor și recuperarea fondurilor furate.

O viziune academică din România a fost prezentată de către Iulian Chifu, directorul Centrului de Prevenire a Conflictelor și Early Warning. La masa de discuții au mai participat și oficiali letoni. În viziunea expertului român agenda europeană a Republicii Moldova trebuie susținută și consolidată, și a recomandat revizuirea politicii UE asupra extinderii pentru a acorda perspectiva de aderare la UE pentru Republica Moldova, Ucraina și Georgia.

Acțiunea a fost organizată de către Ambasada României împreună cu Reprezentanța Comisiei Europene în Republica Letonia la care au participat reprezentanți ai mediului diplomatic, universitar și studențesc.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam