Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
26 Martie 2015 | 18:05
Dezvoltarea Moldovei în cadrul Parteneriatului Estic, subiect discutat de tineri de pe ambele maluri ale Nistrului
Dezvoltarea Republicii Moldova în cadrul Parteneriatului Estic este una dintre tematicile abordate la workshop-ul intercultural „Simularea dezvoltării Moldovei în cadrul Parteneriatului Estic” ce are loc în aceste zile la Chişinău.
Tineri de pe ambele maluri ale Nistrului s-au lansat în discuții asupra vectorului țării noastre. De asemenea, participanții au remarcat miturile existente pe continentul european și cum acestea ne marchează viața cotidiană și politică.

„Pe fundalul războiului din Ucraina şi efectul acestuia asupra Republicii Moldova este important de a aduce o contribuţie la înţelegerea reciprocă a situației actuale. Am implementat anul trecut mai multe proiecte în statele Parteneriatului Estic şi ne bucurăm de a putea continua această activitate”, a declarat Sebastian Schäffer, unul dintre organizatorii proiectului.

„Activitatea Republicii Moldova în cadrul Parteneriatului Estic este un lucru benefic atât pentru locuitorii de pe malul drept al Nistrului, cât și pentru cei de pe malul stâng. Această cooperare poate genera mai multe posibilități pentru tineri, de asemenea, mai multe schimburi economice, putem prelua din exemplu țărilor care au trecut deja de perioada de tranziție”, a menționat pentru trm.md blogger-ul de la Tiraspol, Dmitri Gavrilov, participant al proiectului.

Participanții au ascultat cursul teoretic susținut de Silvia Nadjivan, reprezentantă a Institutului pentru Regiunea Dunării și Europa Centrală (Austria), Thomas Diez - Universitatea „Eberhard-Karls Tübingen” (Germania), Sergiu Mustață - Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” (Republica Moldova).

Workshopul este finanţat Ministerul Federal al Afacerilor Externe şi susţinut de Serviciul German de Schimburi Academice (DAAD).
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam