Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
06 Octombrie 2014 | 15:31
Dezvoltarea rurală a Republicii Moldova, subiect discutat în Franţa
Dezvoltarea rurală a Republicii Moldova a fost unul dintre subiectele discutate la Adunarea Generală a asociaţiei OVR Solidarités cu tematica „Dezbateri – schimburi de bune practici în domeniul rural şi dezvoltarea rurală”.
La evenimentul care a avut loc la sfârşitul lunii septembrie în localitatea Beaupréau din Franţa, specialişti în domeniu agriculturii au ținut să ofere celor prezenți o viziune globală despre dezvoltarea agriculturii în mediul rural din Franța, Belgia, România şi Republica Moldova.

Printre experţii care s-au expus cu privire la dezvoltarea rurală a României şi Republicii Moldova sunt: Jean-Pierre Emeriau de la CRCA, Emmanuel Biotteau de la Universitatea din Angers, Liliana Roșca membră a consiliului de administrație a asociației OVR şi specialist în domeniul managementului cultural şi Francisc Giurgiu, preşedintele asociației OVR România. 

Solicitată de trm.md, Liliana Roșca, originară din Republica Moldova, a menționat că prezenţa sa la acea festivitate este foarte importantă deoarece Republica Moldova este o ţară cu tradiții agricole şi cu un potențial agricol remarcabil.„Am vorbit despre strategiile de dezvoltare a serviciilor de extensiune rurală pentru anii 2012-2022, referindu-mă în special la Strategia de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural din Moldova  2014-2020, deoarece am considerat că este un instrument util pentru partenerii externi care doresc să implementeze proiecte în acest domeniu. Aceasta prezentare a avut ca scop să se demonstreze încă o dată că vectorul corect pe care ţara noastră trebuie să-l urmeze este promovarea valorilor europene”, a menţionat Liliana Roşca.

Discursurile prezentate cu referire la Republica Moldova au fost apreciate la un nivel înalt şi de președinta asociației „OVR Solidarités Franța”, Anne Marie Scotto.   
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam