Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
20 Februarie 2015 | 10:55
Dezvoltarea zonelor rurale, subiect discutat la Roma
La Roma şi-a desfăşurat lucrările cea de-a 38-a Sesiune a Consiliului de Guvernare al Fondului Internaţional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD). Subiectul principal al evenimentului ce a demarat în perioada 16-17 februarie a fost „Transformarea mediului rural – factorul cheie a dezvoltării durabile”.
Delegația Republicii Moldova a fost condusă de către Vlad Loghin, viceministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare. Din delegație a mai făcut parte ambasadorul Stela Stângaci, reprezentant permanent al Republicii Moldova la IFAD și consilierul Tudor Vasilica, Reprezentant-adjunct.

În cadrul ședinței, Vlad Loghin a făcut o prezentare cu privire la rolul remitențelor în dezvoltarea zonelor rurale. De asemenea, a avut o întrevedere cu omologul său din Egipt, cu care a discutat posibilitatea semnării unui acord bilateral de liber schimb, care ar reglementa importul și exportul fără taxe a fructelor: mere din Republica Moldova și citrice din Egipt.

Republica Moldova a devenit membră a IFAD în 1996. De atunci au fost oferite  credite preferențiale în sumă de peste 444,5 milioane de lei pentru 926 de proiecte în domeniu.

În prezent IFAD implementează în Moldova Proiectul de Servicii Financiare Rurale şi Dezvoltare a Businessului Agricol (IFAD-V) cu un buget de 20 milioane de dolari și Programul Rural de Rezilienţă Economico - Climatică Incluzivă cu un buget de 25,8 milioane de dolari.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam