Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
10 Noiembrie 2014 | 14:57
Diaspora a adus un a omagiu primului preşedinte al Turciei
Un omagiu primului preşedinte al Republicii Turcia a fost adus de către reprezentanţii diasporei turceşti în Moldova. Mustafa Kemal este venerat de turci pentru că a aplicat mai multe reforme care au democratizat ţara şi au adus-o mai aproape de Europa, informează Mesager.
Comemorarea a început cu un minut de reculegere în memoria liderului naţiunii turce. Turcii stabiliţi în Moldova afirmă că fără Mustafa Ataturk- Republica Turcia nu ar fi existat.

”Fără el nu am fi fost independenți şi nu am fi avut democrație în țara noastră. A implementat multe reforme, cea mai importantă fiind schimbarea alfabetului, de la arabic la cel latin, iar datorită acestui lucru oamenii au devenit mai culţi”, a declarat Mehmet Selim Kartal, ambasadorul Turciei în Republica Moldova.

Primul președinte avea la baza programului său un plan de secularizare şi modernizare a Turciei. Acesta a încurajat şi drepturile femeilor după ce li s-a dat voie să voteze pentru membri din Parlament. „Ataturk a acordat multă importanţă drepturilor oamenilor. El a fondat un sistem de republică care este unic în lume. Foarte mulţi lideri şi conducători ai mai multor ţări l-au luat drept exemplu”, a explicat Abdurrahaman Seziș, președintele Asociației Businessmanilor din Turcia. 

Republica Turcia a fost fondată pe 29 octombrie 1923, iar Mustafa  Kemal Ataturk a fost ales primul președinte al țării. În practică a fost un dictator moderat, deși a impus multe reforme cu caracter democratic.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam