Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
06 Aprilie 2018 | 15:00
Diaspora contribuie la dezvoltarea regională a ţării
3400 de moldoveni care au plecat din localităţile de baştină în toate colţurile lumii au contribuit cu 1,1 milioane de lei pentru dezvoltarea localităţilor de baştină, prin intermediul unor campanii de crowdfunding. Pe parcursul a trei luni, au fost transmise donaţii din 25 de ţări.
Campaniile de colectare de fonduri au fost desfășurate de asociaţiile de băştinaşi, în parteneriat cu primăriile. Asociațiile au fost create cu sprijinul proiectului „Migrație și dezvoltare locală”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și finanțat de Guvernul Elveției.
 
Astfel, condițiile de trai se vor îmbunătăți în 13 localități, graţie creării a noi servicii locale: aprovizionare cu apă potabilă, evacuare a deșeurilor, întreținere a drumurilor locale, recreere şi sport, iluminat public ș.a.
 
Aceste proiecte au fost selectate de primării în urma consultării cetățenilor prin sondaje on-line. Chestionarele au fost completate de populația locală, precum şi de băştinaşii din diasporă.
 
Ulterior, fiecare localitate a lansat o campanie de crowdfunding pe www.Guvern24.md pentru a asigura transparența procesului și implicarea oamenilor. Peste 20 de mii de persoane au accesat informații despre proiecte.
 
Cea mai mare sumă transferată este de 500 de dolari, iar cea mai mică - 24 de lei (1,4 USD). La aceste sume se adaugă și contribuțiile celor 13 primării (127.000 USD), dar şi granturi oferite de Guvernul Elveţiei, în mărime de 15 mii de dolari pentru fiecare proiect comunitar.
 
Majoritatea localităţilor au depăşit suma propusă spre colectare, ajungând la 280%. Cea mai mare sumă a fost colectată de băștinașii din Copceac (UTA Găgăuzia) – peste 13 mii de dolari.
 
Proiectul „Migrație și Dezvoltare Locală” este implementat, în total, în 38 de localităţi (25 în etapa întâi a proiectului și 13 în etapa a doua). Localitățile au fost selectate prin concurs.
Postat de: Rodica Mazur
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam