Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
11 Ianuarie 2017 | 10:57
Diaspora din Elveţia a marcat sărbătorile de iarnă într-o atmosferă tradiţională
Bucate naţionale, vinuri autohtone şi spirit de sărbătoare în stil moldovenesc – de asta au avut parte conaţionalii noştri din Confederaţia Elveţiană care au organizat la 7 ianuarie curent un eveniment cultural-artistic pentru a marca, într-o atmosferă tradiţională, sărbătorile de iarna şi venirea noului an – 2017. Organizată de diaspora moldovenească în Elveţia în comun cu Ambasada Republicii Moldova în Confederaţia Elveţiană, evenimentul a reunit peste 300 de conaţionali de pe întreg teritoriul Elveţiei.
Ceremonia a debutat prin onorarea imnului Republicii Moldova. Potrivit ambasadorului Republicii Moldova în Elveția, Tudor Ulianovschi, astfel de evenimente vor contribui la promovarea valorilor tradiţionale și a patrimoniului cultural-artistic al Republicii Moldova, precum şi la consolidarea diasporei noastre în Elveţia.

Muzica și ambianța de sărbătoare au fost oferite de prestația artistică a interpretei autohtone Cristina Scarlat, iar spiritul sărbătorilor de iarnă a fost redat prin colindele actorilor Teatrului „Mihai Eminescu”, Snejana și Leo Rudenco, care actualmente au devenit membri ai comunității moldovenilor din Elveția, precum și prin recitalul oferit de către Natalia şi Sanda Pavalachi.

Copiii au recitat poezii şi au colindat, iar Moş Crăciun, adus la Geneva cu suportul Ambasadei, le-a oferit mai multe daruri micuților, printre care dulciuri de la „Bucuria” şi cărţi în limba română.

 Pentru membrii comunității din Diasporă, precum și pentru invitații elvețieni, a fost organizată o tombolă în cadrul căreia cei mai norocoşi au primit diverse produse din Republica Moldova, promovând brand-urile autohtone pe teritoriul Elveției.

Ambasadorul Tudor Ulianovschi a încurajat cetăţenii Republicii Moldova să participe activ la astfel de evenimente şi să transmită noilor generaţii frumusețea valorilor şi a tradiţiilor naţionale, subliniind în mesajul său că „în dragostea și zâmbetele copiilor noștri, în speranțele noastre pentru un viitor mai bun și mai prosper, se regăsește adevăratul sens al Crăciunului”.

Totodată, ambasadorul Tudor Ulianovschi a făcut o trecere în revistă a principalelor realizări din anul 2016 în relațiile dintre Republica Moldova și Elveția, menționând care este conotația strategică și simbolică a evenimentelor planificate pentru 2017, în contextul în care anul acesta Republica Moldova celebrează jubileul de 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice cu Elveția și 25 de ani de la aderarea țării noastre la Organizația Națiunilor Unite.
Postat de: Ecaterina Naconecinîi
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam