Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
28 Ianuarie 2014 | 11:00
Diaspora din Franţa s-a lansat în discuţii cu oficiali moldoveni
Reprezentanţii diasporei moldoveneşti din Franţa au avut ocazia să se lanseze în discuţii cu membrii delegaţiei Parlamentului Republicii Moldova la Asambleea Parlamentară a Consiliului Europei ce are loc la Strasbourg în perioada 27-31 ianuarie.
Moldovenii stabiliţi în Franţa au discutat mai multe teme de interes comun cu membrii delegaţiei oficiale, grup din care au făcut parte Liliana Palihovici, Ana Guţu, Stella Jantuan, Anatolie Arhire şi Valeriu Ghileţchi. La întâlnire a fost prezentă şi Tatiana Pârvu, ambasador al Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei.

În acest context, ambasadorul a salutat prezenţa în sală a membrilor activi ai diasporei, subliniind importanţa unui dintre ultimele evenimente organizate în Franţa, vernisarea tablourilor dedicate parafării Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu UE.

Iulian Gramaţchi, doctorand moldovean la Franckurt a menţionat că susţine parcursul european adoptat de Republica Moldova şi i-a întrebat pe oficialii de la Chișinău de ce nu se decide adoptarea obiectivului strategic care ar consta în reunirea Republicii Moldova cu România. „Eu cred că nu există român care să nu-şi dorească reîntregirea celor două maluri ale Prutului. Reîntregirea celor două state româneşti ar fi ideea salvatoare pentru noi”, a fost răspunsul deputatului Ana Guţu.

Membrii diasporei române şi moldave din Strasbourg au efectuat un schimb de opinii asupra subiectelor de actualitate din Republica Moldova. Cele mai aprinse discuții au fost despre diferendul transnistrean şi despre căile de soluționare, despre integrarea europeană a Republicii Moldova. În cadrul întâlnirii un subiect de discuţie a constituit şi fenomenul corupţiei în sistemul judecătoresc şi sistemul educativ din Republica Moldova.

După întâlnirea cu oficialii moldoveni a avut loc şi un concert susţinut de membrii diasporei la care a evaluat şi artistul francez Paul Fernique.
Întrevederea s-a încheiat cu degustarea plăcintelor şi sarmalelor moldoveneşti.

Organizatorul evenimentului este Asociația Neo-Dacii din Strasbourg.
 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam