Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
15 Ianuarie 2014 | 17:04
Diaspora din Italia face bilanţul activităţilor din anul 2013
Trecerea dintre ani este întotdeauna un prilej de a face bilanţul activităţilor desfăşurate. Pentru a afla care sunt reuşitele diasporei moldoveneşti din regiunea Veneto, Italia, o echipă a emisiunii ”Moldovenii de Pretutindeni” a fost la ei în vizită şi iată ce a aflat.
Regiunea Veneto din Italia, şi oraşul Veneția, care este considerat capitala acesteea, găzduieşte, potrivit unor date neoficiale, peste 10 mii de migranți moldoveni. Este dificil să afirmăm pe cât de veridică este această cifră, atâta timp cât nu este cunoscut numărul moldovenilor care muncesc la negru în această parte a peninsulei. Cert este faptul că, în această parte a Italiei există, pentru toţi concetăţenii noştri, cinci asociații diasporale .

Potrivit lui Oleg Josanu, membru al Centrului Diaspora Moldova, în orașul Mestre sunt peste 5000 de moldoveni, o bună parte dintre ei fiind încadrați în cele cinci asociații diasporale din regiune. „Orașul Mestre este unul mic, nu este precum Padova sau Roma. Aşa că acești 5000 de moldoveni se cunosc între ei, aceasta fiind o caracteristică a moldovenilor de aici. Aceste asociații organizează evenimente cu caracter sportiv, cultural sau artistic”, a declarat Oleg Josanu.

Asociația „Dacia” este una dintre primele structuri diasporale create în Italia. Fondată în anul 2007, aceasta are în palmaresul său zeci de proiecte realizate cu suportul autorităților locale în colaborare cu alte asociații italiene sau moldovenești. Membrii Asociației „Dacia” au participat la diverse evenimente culturale prin intermediul cărora și-au propus să promoveze tradițiile și cultura națională.

Eugenia Belibov, președintele Asociației „Dacia” susține că 2013 a fost un an fructuos sub toate aspectele. Printre reușitele anului se numără și lansarea unui ghid practic pentru asistentele familiale. „Ghidul a fi „badantă” a fost elaborat cu ajutorul lui Oleg Josanu de la „Centrul Diaspora Moldova” și a Olgăi Coptu, directorul publicației „Gazeta Basarabiei”. Această broșură conține informații utile privind condițiile de angajare și remunerare, măsurile de protecție socială, drepturile angajatului în caz de boală sau accident de serviciu.

Printre proiectele cu tentă socială organizate de Asociația „Dacia” se numără şi acţiunea „Drumul Bunătății” în cadrul căruia membrii Asociației au colectat bani, hăinuțe, rechizite școlare și produse alimentare pentru a le oferi câtorva familii nevoiașe din Moldova.

Pentru a-i ajuta pe copiii migranților moldoveni să nu-și piardă identitatea, a fost deschisă o școală duminicală, unde micuţii află despre tradițiile din străbuni care trebuie să fie perpetuate.

„Vedem că, atât copiii cât şi părinţii manifestă interes. În cadrul repetițiilor pe care le facem, încercăm să le educăm spiritul de a lucra în echipă, de a comunica în limba română, ca atunci când vor reveni în Moldova să se poată înțelege cu cei apropiați”, a menționat Eugenia Belibov.

Printre realizările diasporei moldovenești din nordul Italiei se înscrie și fondarea, în 2013, a unei noi structuri - Asociația profesorilor moldoveni din Italia.
„Financiar aici ne realizăm mult mai ușor, însă avem probleme de ordin spiritual. Astfel, simțim necesitatea să ne întâlnim mai des. Constatăm că acele cursuri de matematică și de limbă engleză pe care le-am înființat, le sunt de ajutor copiilor noști. Obiectivul nostru pentru anul 2014 este să lansăm și cursuri  de limba română”, a adăugat  preşedinta Asociației profesorilor moldoveni din Italia, Luminița Roșeț.
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam