Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
14 Iunie 2015 | 14:35
Diaspora îndeamnă conaţionalii de acasă să iasă la vot
Cetăţenii Republicii Moldova stabiliţi în străinătate nu pot participa astăzi la vot, dar nu le este indiferentă situaţia din localităţile de baştină şi a Republicii Moldova în general. Din acest considerent, ei îi îndeamnă pe cei de acasă să-şi exercite dreptul la vot, relatează Radio Moldova Actualităţi.
„Mă adresez tuturor cetățenilor Republicii Moldova care își pot exercita astăzi dreptul de vot, democrația nu este un dar de la Dumnezeu și democrația nu este un dar de la cineva din exterior care  vine și ți-l dă, democrația înseamnă participare, democrația însemnă responsabilitate și democrația mai înseamnă exercitarea unicului drept de dezvoltarea a puterii și a voinței pe care poate să-l aibă un cetățean și anume acela, de a vota”, a declarat, pentru Radio Moldova, Actualități Vitalie Vovc, cetățean moldovean stabilit la Paris.
 

„Îndemnul meu este simplu, indiferent de opțiunea Dumneavoastră, să ieșiți astăzi, până la sfârșitul zilei și vă exprimați opțiunile pentru a vă alege persoanele care în următorii ani vor guverna local, vor administra orașele, satele, comunele. Toată lumea trebuie să iasă astăzi la vot, iar acei care sunt plecați în străinătate să facă acest îndemn pentru familii și apropiații lor”, a adăugat reprezentantul diasporei din Franța.

Cu același îndemn față de cetățenii Republicii Moldova a venit și Tatiana Nogailîc, moldoveancă stabilită la Roma, Italia. „Trebuie să fim atenți că viitorul nostru depinde numai de noi, datorită faptului că avem posibilitatea să ieșim la vot și să votăm reprezentanții care ne inspiră încredere prin ceea ce fac. Ar fi bine că să fim mai responsabili față de societatea civică, față de viitorul generațiilor. Să nu uităm că democrația este ca și un organ, ca și inima, deci dacă nu o păstrezi, încetul cu încetul moare”.
 

Președinta Asociaţiei „AssoMoldave” din Roma a venit cu mesajul către cetățenii Republicii Moldova ca ei să fie atenți pentru cine îți dau votul. „Toate democrațiile au trecut prin perioade de criză dar totul a decis poporul, deci noi suntem o forță, noi suntem acei care decidem soarta. Să ieșiți cu toții astăzi la vot, noi vă suntem alături  moral și spiritual, noi ne facem datoria de departe. Noi am trimis bani în țară datorită cărora voi, copiii, ați făcut universități, studii superioare. Părinții stau aici pentru a promova țara noastră, pentru a face un bine țării noastre”, a spus reprezentanta diasporei din Italia.
Mai multe detalii aflați în materialul Radio Moldova Actualități.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam