Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
23 Iunie 2017 | 19:50
Diaspora investeşte în localităţile de baştină
Moldovenii plecaţi la muncă în străinătate investesc în localităţile de baştină. Astfel, cu susţinerea acestora, în 23 de localităţi au fost create condiţii mai bune pentru cei rămaşi acasă. Este vorba despre proiecte ce vizează iluminatul public, dezvoltarea economică locală, întreţinerea drumurilor, aprovizionarea cu apă potabilă şi evacuarea deşeurilor, relatează Mesager.
Producătorii din localitatea Selemet (Cimişlia) sunt nevoiţi să-şi expună marfa în drum. Cu ajutorul consătenilor aflaţi peste hotare, în curând, ei se vor bucura de o piaţă agroalimentară modernă.

„Obiectul l-am început pe 10 mai. În prezent  montăm construcţiile metalice. După toate calculele, cred că lucrările le vom încheia la sfârşitul lunii iulie”, a declarat Alexandru Călugăreanu, şef de şantier.

Potrivit autorităţilor locale, piaţa modernizată va putea găzdui peste o sută de vânzători. Şi cumpărătorii vor fi mai siguri că produsele agroalimentare sunt curate.

„În fiecare duminică, în Selemet, pe lungimea străzii de un kilometru şi mai mult, se produce o piaţă, un târg prin care toţi producătorii agricoli autohtoni din localitate şi din regiune îşi vând mărfurile. Anul viitor noi vom avea şi o extindere, în interior producătorii vor vinde anumite mărfuri, dar pentru cei care vând animale vom crea alte condiţii”, a spus Tatiana Badan, primarul satului Selemet. 

O altă localitate şi o nouă istorie de succes - este vorba despre satul Gura Galbenei, unde din donaţiile migranţilor şi băştinaşilor va fi reparată o porţiune de drum. Potrivit autorităţilor locale, strada Ştefan cel Mare din localitate nu a fost reparată din anii 60.

„Suntem în toiul pregătirii pentru a aşterne două straturi de pietriş. Nu ne vom opri la jumate de drum, am identificat deja sursele necesare de bani. Sperăm până la sezonul rece să finalizăm”, a menţionat Victor Stână, primarul localităţii.

Proiectele sunt susţinute financiar de Guvernul Elveţiei, băştinaşi şi migranţii din regiune.

200 de mii de locuitori din cele 23 localităţi partenere ale Proiectului Migraţie şi Dezvoltare Locală vor beneficia de servicii mai bune graţie  contribuţiilor a peste şase mii de băştinaşi, care au colectat circa 2,5 milioane de lei pentru proiecte de infrastructură locală.
Postat de: Rodica Mazur
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam