Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
09 Septembrie 2016 | 17:39
Diaspora moldovenească din Rusia cere să fie deschise mai multe secţii de votare
Reprezentanţii diasporei moldoveneşti ,,Baştina” din Federaţia Rusă, au solicitat în cadrul unei conferinţe de presă, ca în ziua alegerilor prezidenţiale să fie deschise mai multe secţii de votare în oraşele din Rusia, unde sunt stabiliţi cu traiul mai mulţi moldoveni. Membrii diasporei ,,Baştina” au menţionat că pe data de 26 august au trimis o scrisoare la Comisia Electorală Centrală (CEC), în care indică principalele oraşe unde este nevoie de mai multe secţii de votare, relatează Radio Moldova Actualităţi.
Potrivit fondatorului diasporei ,,Baștina”, Dumitru Pogorea, alegerile parlamentare din 2014 au demonstrat că în Federația Rusă sunt foarte mulți pământeni care doresc să-și exprime votul, dar din lipsa secțiilor de votare, oamenii nu pot să-şi exercite acest drept.
 
Şi o moldoveancă stabilită cu traiul în oraşul Surgut din Federatia Rusă, Lidia Selezeni,  confirmă că cei cinci mii de moldoveni, locuitori ai oraşului din care vine, doresc să voteze, dar experiența din anii precedenți demonstrează că acest drept nu este respectat deoarece nu sunt deschise secţii de votare suficiente.
 
Contactați telefonic de Radio Moldova Actualităţi pentru a spune dacă vor fi deschise mai multe secții de votare în Federația Rusă, aşa cum solicită membrii diasporei „Baştina”, reprezentații CEC nu au răspuns la telefon. Însă, într-un interviu oferit astăzi acestui post de radio, membrul CEC, Andrei Volentir, a declarat că pentru deschiderea și întreținerea mai multor secții de votare peste hotare sunt necesari bani suplimentari, însă o decizie finală în acest sens nu este luată încă.
 
 
Postat de: Rodica Mazur
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam