Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
20 Decembrie 2017 | 12:56
Diaspora moldovenească, îndemnată să doneze cu drag pentru acasă
Autorităţile publice locale din 14 localităţi ale Republicii Moldova fac apel către băştinaşii plecaţi peste hotare să contribuie financiar la dezvoltarea comunităţilor în cadrul campaniei naţionale „Donez cu drag pentru acasă”, care va dura trei luni, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Potrivit managerului de proiect „Migrație și Dezvoltare Locală”, Olesea Cazacu, pentru a  convinge băştinaşii să doneze, pe platforma on-line de colectare de fonduri www.Guvern24.md, localităţile au plasat texte şi video-uri cu adresări şi descrieri ale proiectelor pentru băştinaşii plecaţi din localitate.

„Îndemnăm migranţii să doneze pentru servicii precum amenajarea unui parc, salubrizare, trotuare, dar şi alte proiecte de acest gen. Această campanie de colectare a fost lansată la Leova, Peresecina, Ştefan Vodă, Sipoteni, Sadaclia, Mihăileni, Dubăsarii Vechi, Donduşeni, Cotiujenii Mari, Copceac, Ciuciulea, Cantemir, Vinogradovca şi Mereni”, a declarat Olesea Cazacu.
 
Donaţiile băştinaşilor vor fi suplimentate de contribuţii din partea autorităţilor locale, dar şi granturi a câte 15 mii de dolari oferite de către Guvernul Elveției. Valoarea totală a proiectelor ce urmează să fie implementate până la finele anului 2018 se ridică la 421 de mii de dolari. Proiectul „Migrație și Dezvoltare Locală” a demarat în anul 2015 în 25 de localități partenere, iar în vara anului curent alte 13 localități au fost selectate în bază de concurs pentru cea de-a doua fază a proiectului. 

Postat de: Rodica Mazur
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam