Loading
ro ru en




Moldovenii în lume
Loading
18 Iunie 2018 | 11:15
Diaspora propune crearea unui Fond pentru dezvoltarea economică şi socială a Moldovei
Comunitatea moldovenilor din Marea Britanie propune crearea unui Fond pentru dezvoltarea economică şi socială a Republicii Moldova cu atragerea fondurilor diasporei şi altor investitori. Aceasta şi alte propuneri au fost înaintate de reprezentanţii comunităţii moldovenilor din Marea Britanie, în cadrul întrevederii, la Londra, cu ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, aflat într-o vizită de lucru în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, în perioada 17-20 iunie.
În opinia membrilor diasporei, graţie unui asemenea Fond, care ar fi monitorizat de membrii comunităților din afara țării, va fi creat un mecanism eficient de implementare a diferitor proiecte investiționale, gestionare a fondurilor, precum și implicare activă a conaționalilor în procesele social-economice din țară. Drept exemplu a fost prezentată activitatea organizației britanice de caritate MAD-Aid, constituită și condusă de conaționala noastră Victoria Dunford, stabilită de câțiva ani în Marea Britanie, care contribuie la ameliorarea standardelor de îngrijire medicală și a calităţii vieţii pentru persoane cu dezabilități fizice care locuiesc în zona rurală a Republicii Moldova, precum şi la ameliorarea condiţiilor de instruire a copiilor cu dezabilități. 
 
Ministrul Ulianovschi a susținut ideea conaționalilor, înaintând propunerea ca această inițiativă, precum și multe altele, care vizează implicarea diasporei în viața Republicii Moldova, să fie discutată în cadrul „Zilelor Diasporei”, care se vor desfășura în perioada 17-19 august, la Chișinău, sub patronajul Guvernului Republicii Moldova. 
 
În cadrul dialogului, șeful diplomației moldovenești a făcut o trecere în revistă a principalelor acțiuni întreprinse de Guvernul Republicii Moldova în procesul de reformare și modernizare a țării pe toate dimensiunile. Referindu-se la susținerea conaționalilor, Ulianovschi a accentuat că acesta este unul din obiectivele de bază în activitatea Guvernului, dar și a MAEIE. În context, ministrul Ulianovschi a vorbit despre strategiile de susținere a cetățenilor prin intermediul diferitor programe, inclusiv PARE 1+1, care poate fi extins, precum și planurile de perspectivă a autorităților pe termen mediu și lung. 
 
Conaționalii au adresat ministrului Ulianovschi mai multe întrebări legate de organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare, reieșind din experiența ultimului scrutin, atunci când mulți cetățeni nu au reușit să-și exprime votul. Șeful diplomației moldovenești a comunicat că deja au fost întreprinse un șir de măsuri în direcția respectivă de instituțiile statului pentru a îmbunătăți acest proces, dar a îndemnat conaționalii să utilizeze platforma www.înregistrare.cec.md, pentru a estima cifra de posibili participanți la scrutin în cea sau altă țară, în scopul organizării cât mai eficiente a alegerilor.
Postat de: Rodica Mazur
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam