Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
03 Martie 2017 | 15:08
Diaspora recomandă autorităţilor să introducă votul electronic
Deschiderea mai multor secţii de votare peste hotarele ţării, introducerea votului electronic, legalizarea sau permiterea alegătorilor să voteze în baza paşapoartelor expirate - sunt doar câteva dintre recomandările societăţii civile şi a Biroului pentru Relaţii cu Diaspora pentru organizarea viitoarelor alegeri, relatează Radio Moldova Actualităţi.
Potrivit directoarei Internațional Republican Institute (IRI), Nadejda Sacovici, în rezultatul alegerilor prezidențiale din toamna anului 2016 au fost colectate mai multe propuneri de la alegătorii de peste hotare printre care și majorarea numărului de buletine de vot care revin unei secții de votare, adică la fiecare secție să fie repartizate nu trei mii de buletine cum era până acum, dar cinci mii. La fel, alegătorii din diasporă au propus ca să le fie permis să voteze cu pașapoartele expirate, on-line sau prin intermediul cardurilor electorale.

În context, președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, a menționat că o alternativă al următoarelor alegeri ar fi votul electronic la distanță sau, altfel spus, i-Voting-ul, care este văzut ca una din soluțiile pentru problema votului din diasporă.

Totodată, Comisia Electorală Centrală (CEC) invită cetățenii cu drept de vot ai Republicii Moldova aflați în străinătate să se implice activ în procesul electoral din țară și să devină funcționari electorali.

Potrivit unui comunicat al CEC, persoanele interesate pot expedia un mesaj la adresa diaspora@cec.md sau pe rețelele de socializare ale CEC, indicând datele sale de contact (telefon, adresa de e-mail), dar și despre țara și orașul de reședință. Ulterior, acestea vor putea fi instruite la distanță prin intermediul platformei e-learning a Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral pe lângă CEC.

În ultimul scrutin electoral diaspora a dat dovadă de mobilitate, potrivit președintei Biroului Relații cu Diaspora, Olga Coptu, care speră că această mobilitate să fie un argument către instituțiile responsabile de alegeri pentru a găsi soluții cu ajutorul cărora ar putea fi evitate următoarele probleme.

Amintim că, la turul doi al alegerile prezidențiale din cele 100 de secții de votare deschise în afara Republicii Moldova au participat peste 138 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova.

Menționăm că, recomandările au fost făcute în cadrul prezentării bilanțului programului ,,Alegători peste hotare”, care s-a desfășurat în perioada august 2016 – martie 2017, cu scopul de a asigura accesul cetățenilor moldoveni stabiliți peste hotare la informații cu privire la ziua alegerilor prezidențiale, precum şi de a colecta opiniile membrilor diasporei cu privire la procedura de vot peste hotare.
Postat de: Ecaterina Naconecinîi
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam