Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
17 Ianuarie 2015 | 09:02
Diaspora trebuie să fie reprezentată în Parlament, declaraţie
Republica Moldova poate fi modernizată cu susţinerea nemijlocită a conaţionalilor plecaţi la muncă peste hotare. Afirmaţia aparţine senatorului român pentru diasporă, Viorel Badea. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru postul public de televiziune Moldova 1, Viorel Badea, a declarat că diaspora trebuie să fie reprezentată în Legislativul ţării.
Senatorul român Viorel Badea a vizitat de nenumărate ori ţara noastră. Cunoaşte realităţile din Moldova nu din presă şi nici din spusele altora. Viorel Badea este de părere că ţara noastră s-ar apropia mai mult de Uniunea Europeană, dacă ar facilita transferul de experienţă obţinut de conaţionalii noștri aflaţi în statele UE.

„Dacă ar veni un basarabean care a lucrat la un mare patron italian în regiunea Milano și vrea să vină acasă, și mai mult decât atât, are posibilitatea poate să candideze ca primar, pentru că cei care au trăit acolo, șapte, opt, zece ani, cu ei nu te joci, ei nu acceptă corupția, ei nu acceptă răspunsuri date în doi peri, ei nu acceptă să-i plimbe pe unul și pe altul de la un ghișeu la altul, sunt oameni foarte deciși în ceea ce fac”, afirmă Viorel Badea.

Senatorul român spune că statul trebuie să găsească o modalitate de a-şi primi cetăţenii acasă. „Am reușit să vorbesc cu foarte mulți basarabeni plecați în afară, mulți dintre ei și-au făcut o situație materială de invidiat, ceea ce mie îmi spune că ei vor fi gata oricând să contribuie la refacerea Moldovei și pentru asta va trebui ca autoritățile de stat să le dea mai multă atenție, ei vor trebui să participe activ la procesul politic decizional din Moldova, vor trebui să aibă parlamentari de diasporă, vor trebui totodată să poată să voteze într-o formulă extinsă. Introducerea votului prin corespondență, eu cred că ar fi o oportunitate și o necesitate pentru basarabenii care trăiesc în afara Moldovei”, a mai spus Viorel Badea.

Un interviu mai amplu cu senatorul român pentru diasporă urmăriţi luni, 19 ianuarie, în cadrul emisiunii „Vector european”.
Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam