Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
10 Decembrie 2015 | 16:22
Diaspora unionistă din Moldova şi România a adresat un apel autorităţilor de la Bucureşti
Diaspora unionistă din România şi Republica Moldova, organizată în 71 de asociaţii, a lansat un apel adresat Preşedinţiei, Parlamentului şi Guvernului României.
În contextul marcării a 97 de ani de la Marea Unire din 1918, asociațiile și grupurile de inițiativă cele mai active și reprezentative la nivel internațional din SUA, Canada, Italia, Franța, Spania, Grecia, Elveția, Portugalia, Marea Britanie, Germania, Irlanda, Estonia, Lituania, dar și din Serbia și Ucraina au cerut ca proiectul Unirii celor două state românești să fie asumat de întreaga clasă politică din România prin politici concrete. Apelul a fost citit joi, 10 decembrie, de la tribuna Parlamentului de către deputatul Ovidiu Raețchi.

„Unirea este un drept al tuturor românilor și o datorie, nu este un capriciu sau un deziderat printre altele. Noi, românii din Diaspora unionistă de pe ambele maluri ale Prutului, promovăm acest ideal de ani de zile acasă și în toate țările lumii. Salutăm cu mult entuziasm activitățile grupului parlamentar „Prietenii Unirii”, un semn tangibil că reprezentanții noștri ne ascultă și că sunt sensibili la mișcările societății civile. Am dori, însă, ca proiectul să fie asumat de Președinție, Parlament și Guvern prin politici concrete, așa cum a fost solicitat de zecile de mii de români la Marea Adunare Națională din 5 iulie la Chișinău”, se mai spune în solicitare.

Peste 100 de reprezentanți ai asociațiilor de români din străinătate au adoptat o Rezoluție în cadrul căreia este stipulată unirea României cu Republica Moldova în anul 2018.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam