Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
27 Iunie 2014 | 17:23
Diaspora: Următorul pas al Moldovei este implementarea reformelor
În cadrul unei ediţii speciale la Moldova 1, dedicate semnării acordului de Asociere şi de Liber Schimb, reprezentanţii diasporei au salutat acţiunile Republicii Moldova de la Bruxelles. Moldovenii stabiliţi peste hotare au menţionat că următorii paşi în politica Chişinăului ţine de implementarea reformei justiţiei şi anihilarea fenomenului corupţiei.
Dorin Duşciac, preşedintele Asociației Doctorilor şi Doctoranzilor Basarabeni din Franţa a opinat că următorul pas este implementarea Acordului de Asociere, fiindcă formularea şi semnarea lui este doar o primă fază. „Partea cea mai mare a muncii de abia începe, implementarea unui Acord de Asociere înseamnă adoptarea tuturor actelor normative necesare, înseamnă elaborarea şi implementarea în practică a mecanismelor care acompaniază aceste acte normative. Să nu uităm şi lupta cu anumite elemente negative cum ar fi corupţia, delapidările din banii publici, care, din păcate, în Republica Moldova se mai fac” a menţionat Dorin Duşciac.

„Este un pas foarte important pentru Moldova şi vreau să le sugerez tuturor că de acum încolo vor apărea modalităţi reale de a crea afaceri, de a se implica fără necesităţi financiare prea mari, de aceea le sugerez să fie atenţi, activi la oportunităţile pe care Europa ni le va aduce acasă”  a menţionat Viorel Roşcovan, profesor de finanţe la Universitatea Erasmus din Olanda.

În cadrul unei intervenţii telefonice, Dumitru Vicol co-fondator al asociaţiei „Junes Moldaves” din Franţa a menţionat că una dintre cele mai mari probleme din ţara noastră este Bursa de Valori care practic nu funcționează.

„Avem nevoie şi de specialiști acasă, sunt puține persoane la Chişinău care ar putea să elaboreze astfel de drafturi de politici publice sau de instrumente, avem nevoie şi de implicarea diasporei. Eu mi-aş dori ca după Acordul de Asociere, Guvernul de la Chişinău să se axeze pe reforme care sunt palpabile, care au un efect direct şi imediat, precum reforma justiție şi cele în domeniul economiei, sau lupta împotriva corupţiei, fiindcă de aici vin toate problemele” şi-a expus părerea Dumitru Vicol.

„Mi-a plăcut să ascult discursul premierului care a spus că ziua de astăzi înseamnă pentru noi un viitor mai bun, mai demn şi pace, asta ne dorim cu toții atât cei de acasă, cât şi cei din afara hotarelor. În ultimii ani diaspora se implică activ în tot ce ţine de principalele hotărâri care se fac la Chișinău, de fiecare dată diaspora a ieșit în strada şi a făcut lobby în occident pentru ţara noastră.  Avem o viziune proiectată deja pentru alţi 10 ani în care diaspora va fi un membru activ, implicare diasporei în ceea ce se întâmplă acasă este binevenită şi este un lucru actual şi de perspectivă” a subliniat Olga Coptu, redactor-şef al publicației „Gazeta Basarabiei”, Italia.

Tamara Şchiopu, fondator al Asociație „Vatra” din Marea Britanie, îi îndeamnă pe producătorii autohtoni să  urmeze experienţa occidentalilor şi anume de a-şi promova produsele pe piaţa internă. „Cea mai mare șansă pentru producătorii locali într-o situație în care piețele sunt deschise în ambele direcții, este să se poziționeze foarte reuşit faţă de consumatorul local, să îşi ofere produsele sale la o calitate înaltă, cu un nivel de deservire european ca să câştige şi cumpărătorul şi producătorul, prin evitarea intermediarilor” a menţionat Tamara Şchiopu în cadrul unei ediții speciale la Moldova 1.

Vineri, 27 iunie, Republica Moldova, alături de Georgia și Ucraina, a semnat, la Bruxelles, Acordul de Asociere cu UE. 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam