Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
02 Iunie 2014 | 11:21
Diaspora va contribui la elaborarea politicilor publice în cadrul Guvernului
Biroul pentru relaţii cu diaspora (BRD) şi Grupul Diaspora Economică pentru Moldova a lansat o platformă unică pentru studenţii şi profesioniştii din diasporă prin care vor putea contribui la dezvoltarea pe termen lung a ţării. O primă etapă în cadrul platformei este organizarea seminarului de politici publice, care va avea loc în perioada 28-30 august 2014.
Participanții la seminar vor identifica probleme de politici socio-economice pe care le întâmpină țara și vor contribui în comun cu Guvernul la rezolvarea lor.
Inovația proiectului ține de crearea de echipe de lucru mixte, funcționar public – reprezentat diaspora, pe subiecte de politici socio-economice.

”Este primordială stabilirea unei platforme unde experiența și cunoștințele cumulate în mediul corporativ, academic sau public în țările dezvoltate să fie transmise decidenților politici pentru optimizarea politicilor publice în Moldova. Prin intermediul acestei inițiative, vrem să valorificăm abilitățile și cunoștințele studenților și profesioniștilor din diasporă, vrem să implicăm diaspora în activitățile de acasă, inclusiv de la distanță”, a menționat Victor Lutenco, șeful BRD.

Viorel Roșcovan, membru al Grupului Diaspora Economică pentru Moldova, profesor la Universitatea Erasmus, Rotterdam School of Management din Olanda, este de părere că diaspora noastră este un tezaur imens. ”În primul rând, concetățenii noștri contribuie la prosperarea țărilor în care s-au stabilit. În al doilea rând, resursele financiare ale acestora trimise acasă stimulează considerabil consumul intern și, prin urmare, și activitatea economică autohtonă. Cel mai important însă este faptul că diaspora noastră a acumulat pe parcursul anilor o experiență vastă în diverse domenii, pe care țara noastră încă nu a reușit să o fructifice la maximum. Și anume acesta e și scopul principal al proiectului, să aducem experiență valoroasă acasă”, a afirmat el.

În acest context, organizatorii invită tinerii studenți și profesioniștii din diasporă să depună dosarul de participare, care va conține un rezumat al analizei ex-ante a problemei, în baza unuia dintre următoarele trei domenii de interes (extrase din Strategia de Dezvoltare Naționala - Moldova 2020): infrastructura, servicii financiare/accesul la finanțare, sistemul echitabil de pensii.

În urma realizării proiectului va fi elaborat un set de politici publice ale Guvernului Republicii Moldova. Participanților la seminar li se va oferi ocazia să colaboreze cu Guvernul în implementarea acestor politici și să devină consilieri asociați ai autorităților.

Persoanele interesate sunt invitate să expedieze un rezumat al contribuției (arborele problemei și schițe de opțiuni pentru rezolvarea acesteia) de maxim 500 de cuvinte în format PDF la adresa diaspora.economica@gmail.com până pe data de  25 iunie, 2014. Cei selectați vor dezvolta o analiză pe marginea ideii propuse, în echipă cu un consultant din Guvernului Republicii Moldova.
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam