Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
14 Februarie 2015 | 10:00
Diplomele obţinute până în 1991 scutesc migranţii moldoveni de testul la limba rusă
Cetăţenii moldoveni care doresc să muncească pe teritoriul Federaţiei Ruse vor fi obligaţi, pe lângă asigurarea medicală şi contractul de muncă, să prezinte şi rezultatele examenului la cunoaşterea limbii ruse, a istoriei şi a bazelor statului şi dreptului Federaţiei Ruse. Anunţul a fost făcut de către reprezentanţii Serviciului Federal pentru Migraţie de la Moscova, relatează Radio Moldova Actualităţi.
Șeful Direcției pentru Integrare a Imigranților din cadrul Serviciului Federal pentru Migrație, Boris Vorobiov, a declarat că examenul costă 4900 de ruble rusești pentru cei care doresc să muncească și 5300 de ruble pentru aplicanții la permis de ședere.

„Testul durează o oră și jumătate pentru prima categorie și dacă vorbim de cetățenii care doresc să obțină permis de ședere pe teritoriul Federației Ruse, atunci testul va dura două ore și 15 minute”, a spus Boris Vorobiov.

Potrivit lui, pot fi scutiți de susținerea examenului persoanele care au absolvit școala până în anul 1991, adică până la destrămarea Uniunii Sovietice.

„În lege este scris expres că toate atestatele obținute până în 1991 sunt suficiente pentru a obține permisul de muncă”, a menționat Boris Vorobiov.

Presa rusă a făcut o analiză care arată că migranții care vor dori să muncească pe teritoriul orașului și regiunii Moscova vor fi nevoiți să scoată din buzunar 12 mii de ruble rusești. Reprezentanții organizațiilor migranților din Federația Rusă vorbesc despre suma de 32 de mii de ruble. Anul trecut autoritățile ruse au întors de la graniță 2.028 de moldoveni, iar  alți peste 400 au fost deportați.
Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam