Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
08 Iulie 2018 | 19:25
Doi tineri din Moldova care învaţă în China spun că au descoperit noi oportunităţi pentru viitor
Tinerii moldoveni care îşi fac studiile în China sunt la aproape şase mii de kilometri distanţă de casă, au trebuit să înveţe o altă limbă, deloc uşoară, să se integreze într-o societate cu totul şi cu totul diferită, dar spun că au descoperit noi oportunităţi pentru viitor. Nikita şi Mariana sunt doi tineri originari din Moldova, care studiază la Beijing - oraşul care pentru ei a devenit poarta spre un viitor de vis, relatează Mesager.
Nikita Alexeico are doar 21 de ani şi este din Chişinău. De şase ani îşi face studiile în străinătate, iniţial în Statele Unite ale Americii, iar de doi ani stă la Beijing, unde i s-a oferit o bursă la Universitatea de Business Internaţional şi Economie. Nikita povesteşte că nu întotdeauna a fost încântat de decizia de a se muta aici.  
 
Societatea chineză se dezvoltă cu o rapiditate de invidiat, iar Nikita spune că deja este implicat în dezvoltarea unei afaceri.
 
„Ei toţi lucrează, au o ocupaţie sau o afacere, toţi vor să fie mai bine şi sunt ca un tot întreg, muncesc împreună. Cred că anume de aceasta China este unul dintre liderii mondiali, totul este digitalizat, este o ţară dezvoltată tehnologic, progresul este evident”, a spus Nikita.
 
Mariana Deliu va reveni peste câteva zile la Roma, acolo unde este stabilită cu familia de 15 ani. Deşi a accesat bursa pentru master în studii orientale din Italia, la Beijing le spune tuturor că este moldoveancă. Învăţarea limbii, a spus Mariana, este o adevărată provocare pentru un student străin, iar concurenţa în universitate este una acerbă.
 
Anual, Guvernul chinez oferă 20 de burse pentru studii universitare şi post-universitare pentru studenţii moldoveni.
Postat de: Rodica Mazur
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam