Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
26 Aprilie 2017 | 15:21
Doina Cecan, moldoveanca care a reuşit să-şi făurească o carieră de succes la Dubai
Povestea ei pare desprinsă dintr-un film - a mers în vacanţă, iar de atunci viaţa i s-a schimbat la 180 de grade. Vorbim despre stilista Doina Cecan, moldoveanca care a reuşit să se afirme în calitate de hair trainer în cel mai mare oraş din Emiratele Arabe Unite - Dubai. Cum este să locuieşti în unul dintre cele mai frumoase, dar şi scumpe oraşe ale lumii, dar şi cât de mult contează pentru ea să educe talentul şi generaţiilor care vin, aflăm chiar de la stilista Doina Cecan, invitata emisiunii „Cine vine la noi?” de la postul public de televiziune Moldova 1.
O vacanță și o vizită la un salon de frumusețe – asta i-a schimbat viața Doinei Cecan acum cinci ani. Astăzi, privind în urmă, decizia de a rămâne în Dubai i se pare corectă și simplă, atunci, însă, a fost, o decizie cel puțin, „stranie”, recunoaște Doina. „Îmi plac provocările, așa că decizia pe care am luat-o, chiar dacă nu a fost complicată, a fost, de la început, puțin stranie, dar m-am obișnuit după aceea”, spune Doina Cecan.

Cu o practică de patru ani în domeniu, experiență căpătată în saloanele din țară, dar și în cele din Rusia, Doina Cecan a deprins ușor lucrul și în Dubai. Chiar dacă a fost greu, prin perseverență și multă muncă dobândești orice îți dorești, spune Doina. Ba mai mult, de ceva timp, ea practică trening-uri în domeniul hairstyling-ului.

„Să fii trainer în Dubai nu este ușor. Majoritatea clienților noștri sunt din țările slab dezvoltate și nu au studii, astfel noi trebuie nu doar să-i învățăm ceva nou, dar și să îi educăm”, a declarat moldoveanca.

Ea recunoaște, deseori ajunge acasă istovită de puteri, dar, chiar și așa, face munca care îi place cel mai mult, deci se declară mulțumită și fericită. „Metoda de aranjare a părului pentru arăboaice este total diferită. Este mult mai complicat. Ca să obții dintr-un păr foarte creț unul drept, ajungi seara cu dureri de mâini de parcă ai fi frecventat sala de forță”, mai spune Doina.

Chiar dacă trăiește în orașul la care multe fete visează, moldoveanca Doina Cecan recunoaște, Dubai nu este țara în care ar dori să trăiască și în viitor, asta pentru că distanța dintre Republica Moldova și Dubai este prea mare. Dorul de casă și de cei dragi și-l „lecuiește” prin vizite frecvente acasă, mai spune moldoveanca.

„Dubai este un oraș frumos, dar nu îl văd ca pe un oraș pentru viitor. Este frumos să lucrezi acolo, dar chiar și așa nu înlocuiește termenul „acasă”, frumusețea locurilor de acasă, din Republica Moldova. Lumea aici este altfel, nu așa cum o vedem în poze sau în filme, iar distanța își pune amprenta de fiecare dată”, mai spune Doina.

Vacanța a fost cea care i-a schimbat viața, iar sprijinul cel dragi și ajutorul necondiționat al moldovenilor din Dubai a făcut posibilă integrarea ei în  Dubai.

„Suntem o comunitate de moldoveni de aproximativ două mii de persoane în Dubai. Or cel puțin atâția moldoveni și români cunosc eu. Suntem mulți și uniți, ne ajutăm mereu și necondiționat”, spune stilista. 
Postat de: Ecaterina Naconecinîi
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam