Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
07 Aprilie 2014 | 16:46
Donaţie de carte din partea conaţionalilor stabiliţi în SUA şi Canada
Astăzi a avut loc deschiderea sălii de literatură în limba engleză din cadrul Bibliotecii Municipale ”B.P. Hasdeu”. Sala de lectură a fost lansată la iniţiativa Organizaţiei Moldova AID din SUA cu susţinerea primei doamne, Margareta Timofti.
”Consider importantă inaugurarea unei asemenea săli deoarece în societatea modernă rămâne actual unui dintre motto-urile de bază și anume ”Unitate prin Diversitate”, iar aceasta e o parte din diversitatea care vrea să o păstreze fiecare popor. Pe de altă parte vrem să comunicăm, vrem să colaborăm, iar cunoașterea limbii engleze este cea care ne oferă această posibilitate”, a menționat Margareta Timofti în discursul său.Ideea acestui proiect îi aparține reprezentantei diasporei moldovenești din Statele Unite ale Americii, Elena Drăgălin.

”Pentru noi, cei plecați de acasă, Moldova este ca soarele pentru floarea soarelui. Mereu suntem cu ochii pe evenimentele ce au loc acasă, deși suntem departe de casă suntem cu gândul că avem un angajament, o obligație. Acest proiect de carte este doar o fărâmitură din ceea ce ne-am dori să putem oferi, am dorit să contribuim la înființarea unei colecții de cărți în limba engleză care să servească publicului larg din Moldova”, a declarat Elena Drăgălin, președinta Organizației Moldova AID.Inițiativa a derulat în luna ianuarie 3013 și va continua. Până în prezent prin generozitatea diasporei SUA și Canada, cu susținerea colegilor și prietenilor acestora s-au colectat 3000 de cărți din diferite domenii precum politică, jurnalism, fizică, chimie, biologie, matematică, tehnologii informaționale și beletristică.

Potrivit Elenei Drăgălin, Președintele Asociației Moldova AID inițiativa a fost susținută de compatrioții noștri stabiliți în SUA și Canada. O parte a donațiilor primite au parvenit și din contribuția locuitorilor Republicii Moldova, care au dorit să se împărtășească cu colecțiile sale în limba engleză.

Potrivit reprezentanților Bibliotecii Municipale ”B.P. Hasdeu” această colecție crește șansele pentru cercetătorii din Republica Moldova de a deveni parte a comunității internaționale.

Deschiderea a fost salutată de reprezentanți ai Primăriei municipiului Chișinău, Direcției Cultură a Primăriei municipiului Chișinău, Biroului pentru Relații cu Diaspora și ai Ambasadei SUA în Republica Moldova.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam