Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
24 Martie 2016 | 15:27
Drama copiilor mamele cărora sunt plecate la muncă în Italia, prezentată într-o nouă carte a Liliei Bicec
Noul roman al Liliei Bicec „Bumerangul” aduce în atenţia cititorilor drama copiilor mamele cărora sunt plecate la muncă în Italia. Autoarea cunoaşte aceste realităţi din propria experienţă, ani în urmă fiind nevoită să ia drumul pribegiei pentru a supravieţui, relatează Mesager.
Fiind ziaristă a perseverat şi a ajuns scriitoare recunoscută, astfel la lansarea romanului său la Chișinău a fost însoţită de un grup de oameni de televiziune din Italia care lucrează la un documentar despre  destinul Liliei Bicec, privit ca parte a fenomenului migraţiei.

Timp de câteva zile o echipă de profesionişti de la televiziunea italiană RAI a fost pe urmele Liliei Bicec.

„Am rămas impresionaţi de prima carte  a Liliei Bicec  „Testamentul necitit” , lucrare tradusă și în italiană. A avut un succes extraordinar , iar autoarea a devenit vestită în Italia. Este invitată la întâlniri cu cititorii, participă la emisiuni televizate. Am decis să facem un documentar despre ea, am filmat la Viişoara, baştina Liliei, am  surprins momente triste cu copiii, mamele cărora lucrează în Italia", a spus scenarista din Italia.

Documentarul va include şi secvenţe de la  lansarea  celui de al doilea roman al Liliei Bicec „Bumerangul” apărut la Chişinău, lucrarea exprimă efectul colateral al migraţiei feminine.

„Bumerang” este o carte despre problemele societăţii noastre arătând care sunt consecinţele acestui exod enorm pentru că istoria migraţiilor popoarelor nu cunoaşte o migraţie feminină la aşa nivel în lume,aşa cum suntem noi,moldovenii”, a remarcat Lilia Bicec.

„Cred că în sfârșit diaspora noastră are scriitoarea care îi reflectă întru totul şi durerile şi aspiraţiile, deci un autor care trăieşte ceea ce scrie şi scrie ceea ce trăieşte. În această carte există atâta durere de proporţii aproape biblice, nu se asimilează atât de uşor”, a declarat șeful biroului pentru Relații cu Diaspora, Valeriu Turea.

„Cartea este  adresată mai multor categorii de cititori. Pentru părinţi, pentru copii, pentru bunici, iar cel mai important e o carte pentru orice Guvern care ştie că în statul său se întâmplă migraţie, ştie că există copii rămaşi singuri acasă,  pentru că aceşti copii sunt în condiţii de risc şi asta este suficient de bine documentat în această carte şi de asta trebuie să ne ocupăm toţi, şi societatea civilă, dar şi autorităţile”, a remarcat jurnalista Alina Radu.

În prezent Lilia Bicec locuieşte la Brescia, Italia, este preşedintele Asociaţiei „MOLD BRIXIA” ,editează o revistă în italiană şi română şi lucrează la un nou roman tot despre fenomenul migraţiei feminine.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam