Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
23 Februarie 2015 | 12:10
Dubaiul - o destinaţie tentantă pentru moldovence
Dubaiul a devenit o destinaţie preferată pentru moldovenii care vor sa muncească sau pentru femeile care vor să-şi găsească un soţ de origine arabă. Nina Popescu, mamă a două femei care s-au căsătorit în Dubai se arată mulţumită că copiii ei o duc bine, deşi comunică cu ei doar prin internet sau la telefon.
Una dintre fiicele sale, Zinaida, a venit în Dubai cu 10 ani în urmă, acum este căsătorită și așteaptă al patrulea copil. Doi ani în urmă, a adus-o și pe sora ei aici. Deși au acceptat religia musulmană, se îmbracă doar în rochii lungi și își acoperă capul cu un văl, femeile spun că s-au obișnuit și nu se simt discriminate sau îngrădite de vreun drept.

„Femeile, aici, nu au voie să vorbească cu alți bărbați, decât cu soțul. Eu de 10 ani nu lucrez deloc, stau acasă, am grija de copii, am grijă de soț, el lucrează și întreține familia, aduce tot pentru familia lui”, e explicat Zinaida Popescu.

Sora Zinaidei, Ala, a povestit echipei Mesager că a făcut cunoștință cu fratele cumnatului său și au hotărât să întemeieze o familie.

Soții moldovencelor sunt de origine iordaniană. Bărbații se arată nemulțumiți de faptul că în Emiratele Arabe nu există o Ambasadă a Moldovei.

„Nu există Ambasadă, Consulat al Moldovei, aici în Emiratele Arabe și ne este foarte greu, întâlnim dificultăți atunci când vrem să facem anumite acte. Nici eu și nici soția mea cu copiii nu putem să mergem în Moldova, cel puțin, în vizită”, a menționat Hassan Al Deek.

Nu se cunoaşte numărul exact  al cetăţenilor  moldoveni stabiliți în Dubai. Potrivit localnicilor, majoritatea conaționalilor noștri  lucrează în hoteluri, restaurante, companii aeriene sau sunt femei casnice.

Mai multe detalii aflați din reportajul realizat de Mesager.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam