Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
26 Martie 2014 | 16:43
Şeful BRD s-a întâlnit cu autorităţi publice din Moscova şi cu liderii comunităţilor de moldoveni din Rusia
Şeful Biroului pentru Relaţii cu Diaspora, Victor Lutenco, aflat într-o vizită de lucru în Federaţia Rusă, s-a întâlnit cu reprezentanţi ai autorităţilor publice ruse, ai diasporei moldoveneşti, precum şi cu tineri originari din Republica Moldova, care studiază în această ţară.
În cadrul întrevederii cu reprezentanții Serviciului federal rus de migrațiune, Victor Lutenco a solicitat ca cererile parvenite din partea originarilor moldoveni cu privire la restricțiile de intrare pe teritoriul Rusiei să fie analizate mai rapid. În context, a fost discutată necesitatea de a intensifica informarea cetățenilor despre legislația migrațională. În context, Victor Lutenco a arătat disponibilitatea părții moldovenești de a contribui la îmbunătățirea cadrului legal atât în Republica Moldova, cât și în Federația Rusă.

Victor Lutenco a subliniat necesitatea respectării drepturilor migranților. În context, el a amintit despre experiența pozitivă a Republicii Moldova, care implementează Acordul pentru migrație circulară, semnat cu statul Israel. Lutenco a spus că, în baza acestui document, sunt protejate drepturile și interesele cetățenilor Republicii Moldova care muncesc în Israel, majoritatea lor fiind foști migranți în Rusia.

Potrivit unui comunicat de presă,  în cadrul unei  întâlniri cu șeful Departamentului relații interetnice al Guvernului orașului Moscova, Iurie Artiuh, au fost discutate posibilitățile de intensificare a colaborării pe dimensiunea diasporei originare din Republica Moldova. Oficialul rus a remarcat faptul că cetățenii Republicii Moldova sunt apreciați în Federația Rusă și nu se evidențiază în statisticile și noutățile criminogene.

Inspirați de concertul „Mărțișor 2014” organizat la Moscova și, urmând modelul Festivalului  „Nowruz”, reprezentanții administrației orașului Moscova și-au manifestat disponibilitatea de a susține, inclusiv financiar, organizarea Zilelor Culturii Republicii Moldova la Moscova, dar și de a participa la organizarea Festivalului „Mărțișor” în anul 2015. Mai mult, potrivit oficialilor ruși, aceasta ar putea deveni o sărbătoare oficială în capitala Federației Ruse.

Într-o discuție cu reprezentanții Agenției federale „Россотрудничество”, Victor Lutenco a apreciat programele de studii existente în Rusia, prin intermediul cărora tinerii din Republica Moldova pot învăța cu susținere de la buget, dar a pledat pentru programe de mobilitate, care presupun studii pentru o perioadă de un semestru sau un an în Rusia, cu reîntoarcere în țară. Șeful BRD a evidențiat importanța dezvoltării programelor educaționale pentru diaspora moldovenească din Rusia, inclusiv de studiere a limbii române.

În cadrul vizitei de lucru, Victor Lutenco a participat și la o întrevedere cu peste 20 de lideri ai comunității moldovenești din Moscova, Sankt Petersburg, Kostroma, Murmansk, Tiumen, Yakutia, Hantî-Mansiisk.

Aceștia au apreciat activitatea BRD, precizând că sunt dispuși să organizeze acțiuni mai multe și mai diverse. Membrii diasporei și-au manifestat interesul față de organizarea cursurilor de limbă română, mai ales pentru copii. În același timp, ei au precizat că duc lipsă de informații despre Republica Moldova, solicitând mai mult suport.

Șeful BRD s-a întâlnit, de asemenea, cu studenți originari din Republica Moldova, care au vorbit despre interesul de a reveni în țară și a se angaja, inclusiv, în cadrul instituțiilor publice.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam