Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
13 Iunie 2014 | 10:17
Elevii moldoveni au obţinut trei medalii de bronz la două concursuri internaţionale
Trei medalii de bronz au fost obţinute de către elevii moldoveni la Olimpiada Internaţională de Ecologie şi cea de Chimie. La competiţii au participat 173 de echipe din 45 de ţări şi au fost apreciaţi de 22 de membri ai juriului, anunţă Ministerul Educaţiei.
Jeleznîi Anastasia, elevă la Liceul Teoretic ”Mihai Marinciuc” şi Gînju Dimitrie, elev la Liceul Teoretic ”Dante Alighieri” din capitală, au obţinut medalii de bronz la Olimpiada Internaţională de Ecologie. Evenimentul s-a desfăşurat în perioada 1-6 iunie curent, la Haga, Olanda.

De asemenea, o altă medalie de bronz a fost obținută de Pupeza Alexandru, elev în  clasa a XI-a la LT ”N. Gogol” din Chișinău la Olimpiada Internațională de Chimie ”D. Mendeleev”. Olimpiada s-a desfășurat recent, la Moscova, Federația Rusă. La acest concurs, echipa Republicii Moldova a fost reprezentată de patru elevi.

Concursul de chimie a presupus parcurgerea a trei probe, timp de  cinci ore, dintre care două probe teoretice şi una practico-experimentală, toate cu un grad de complexitate înalt. La olimpiadă au participat 105 elevi din 16 țări.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam