Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
12 Martie 2014 | 17:08
Elogiu adus femeii de către liberalii moldoveni din Italia
Ziua Femeii a fost prilej de sărbătoare şi pentru moldovenii stabiliţi în Italia. Cu această ocazie, conaţionalii noştri s-au putut bucura de trei concerte inedite cu genericul „Sărut, femeie, mâna ta!” în cadrul cărora au evoluat mai mulţi artişti consacraţi.
Potrivit organizatorilor, inițial au fost preconizate doar două concerte. Unul la Venezia -  Mestre, altul la Bologna. Însă, la multiplele solicitări, concertul a fost repetat în aceeași seară la Bologna, iar publicul a fost de acord să aștepte câteva ore pentru a trăi o sărbătoare în spirit românesc ca acasă.

Printre artiștii care au evoluat în cadrul concertelor din Italia, se numără maestrul Nicolae Botgros, Lidia Bejenaru, Ion Paladi, Ioana Căpraru, Cornel și Cristian Botgros. Prezenți la eveniment au fost și Dorin Chirtoacă, primarul General al municipiului Chișinău, prim-vicepreședinte PL și Anatol Șalaru, prim-vicepreședinte PL.Dorin Chirtoacă și Anatol Șalaru s-au alăturat și cu un mesaj de felicitare cu prilejul sărbătorii frumoase de 8 martie, dorindu-le fericire necontenită, sănătate și pace în casă și în suflete. ”Vă mulțumim și vă suntem recunoscători, dragi femei, pentru fiecare zâmbet, pentru fiecare clipă și cuvânt dăruit cu dragoste în fiecare zi, care ne dă puterea de a trece cu demnitate peste încercări și ne fac viața mai frumoasă. Dumneavoastră ne asigurați valorile prezentului, precum și viitorul”, a mai spus Dorin Chirtoacă.

Potrivit pl.md, oamenii cu dor de casă în suflet au încins hore și au dansat în ritm de dans românesc. În cadrul concertului de la Venezia – Mestre au mai evoluat și membrii Asociației Multiculturale “Armonia” , artiștii Petru Dinjos, președintele Asociației, Beatrice Toader, Eugen Oglindă și Victoria Martin.După concerte, spectatorii au avut posibilitatea să discute cu reprezentanții puterii de la Chișinău. Astfel, conaționalii noștri din Italia au menționat că deși sunt stabiliți în Europa și simt viabilitatea valorilor europene, a unui stat de drept, ei își doresc să se întoarcă acasă, își doresc să regăsească și acasă un stat de drept, unde legea este singurul factor de decizie, își doresc locuri de muncă și un stat unde valorile europene și naționale sunt stăpâne la ele acasă.
„Românii  moldoveni de pretutindeni sunt parte integrantă a spiritualității poporului nostru, o comunitate importantă în vederea construirii viitorului nostru european. Consider că Republica Moldova  a intrat pe un drum cu sens unic spre Uniunea Europeană, iar noi avem posibilitatea de a decide viteza cu care parcurgem acest drum spre o viață mai bună, un viitor mai luminos, deoarece perspectiva europeană se câștigă”, a reiterat Dorin Chirtoacă.

Spectacolele  au fost organizate în colaborare cu Asociația Multiculturală “Armonia” de către Clubul Liberal Venezia – Mestre și Clubul Liberal Bologna
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam