Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
27 Februarie 2015 | 13:01
Enrico Nunziata: Valul migraţional din Moldova spre Italia s-a oprit
Valul migraţional din Moldova spre Italia, care s-a înregistrat în anii trecuţi, s-a oprit. Acum putem vorbi nu despre o mărire a fluxului migratoriu, ci de mărirea oportunităţilor pe diferite segmente. Afirmaţiile aparţin ambasadorului Italiei în Republica Moldova, Enrico Nunziata, şi au fost făcute în cadrul unui interviu pentru Radio Moldova Actualităţi.
Potrivit oficialului italian, în Italia locuiesc, cu acte în regulă, peste 147 mii de cetăţeni ai Republicii Moldova, dar numărul lor ar putea fi dublu în realitate, dacă îi calculăm şi pe moldovenii cu dublă cetăţenie şi cei care sunt înregistraţi în Italia cu actele româneşti.

„Acordurile din sectorul migraţiei au creat mecanisme pentru o migraţie legală, care rămân a fi singura cale posibilă pentru a primi un permis de muncă în Italia. Mai mult de atât, pentru a obţine o viză pe motiv de muncă în Italia, în general, este necesară participarea la unul din cursurile de instruire organizate în Moldova de Ministerul italian al Muncii în colaborare cu Ministerul Muncii de la Chişinău şi cu instituţiile de instruire profesională abilitate”, a declarat ambasadorul.

Enrico Nunziata a subliniat că liberalizarea vizelor nu a servit la mărirea fluxului de emigranţi, ci la intensificarea contactelor între cetăţenii moldoveni şi cetăţenii UE şi viceversa, în special în domeniul afacerilor, culturii sau pur şi simplu între cetăţeni comuni.  „Nu putem, deci, vorbi despre o mărire a fluxului migratoriu, ci de mărirea oportunităţilor pentru business”, a exemplificat diplomatul.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam