Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
10 Martie 2014 | 13:07
Esenia C. Steckmest: Dragi femei, luptaţi pentru drepturi pentru generaţia viitoare
Ziua Internaţională a Femeii este motiv de sărbătoare şi pentru moldovencele aflate departe de casă. Cum sărbătoresc femeile din ţara – gazdă sărbătoarea de 8 martie şi cum îmbină cariera şi familia, aflaţi din interviul colegei de la Radio Moldova, Diana Istrati, cu Esenia C. Steckmest, o moldoveancă stabilită de zece ani în Norvegia şi clasată în topul celor mai de succes emigranţi.
Sunteți stabilită de 10 ani în Norvegia, răstimp în care ați reușit să aduceți pe lume trei copii, dar și să faceți o carieră și să vă clasați  în topurile oamenilor de succes, cum ați izbutit ?

Cu multă muncă și puțin somn, multă inspirație și dragoste față de ceea ce fac.

Cum este sărbătorită această zi în Norvegia?

Diferit, părerile sunt împărțite despre această sărbătoare. Unii o sărbătoresc, iar alții protestează, fiind contra acestei sărbători. Vorbim acum despre femeile care sunt emancipate și consideră că nu e nevoie să sărbătorim ziua de 8 martie. Eu sunt de părere că e nevoie să sărbătorim mai mult de dragul și în memoria femeilor care au luptat pentru drepturile sale, care continuă să lupte pentru aceste drepturi.

Cât de mult se implică femeile din Norvegia în viața socială, politică a țării, și cum stau ei la capitolul egalitate de gen?

Femeile din Norvegia se implică foarte mult, uneori sunt chiar foarte active, există însă și femei care se consideră a fi mai presus decât bărbații. Poate ar fi nevoie să nu fie atât de mult extremism, pentru că femeile au nevoie de egalitate în drepturi , dar atunci când uită de natura sa de mamă, atunci se ajunge la o altă extremă. Ceea ce privește implicarea în viața politică sau afaceri - este o latură pozitivă, un exemplu demn de urmat de femeile din alte țări.

Din Norvegia vă invit să mergem imaginar în satul bunicilor dumneavoastră, Mărcăuți, raionul Briceni. Știm că investiți foarte mult în această localitate, iar recent ați organizat și un eveniment, despre ce este vorba?

La gimnaziul din comuna Mărcăuți a fost organizat un concert educativ de primăvară ce a inclus o expoziție de lucrări manuale, iar organizația fondată în Moldova a premiat participanții la un concurs de eseuri, concurs care este deja la a doua ediție. Scopul principal este de a susține munca intelectuală a elevilor dintr-o localitate rurală și ne dorim astfel să stimulăm studierea limbii române, fiindcă această comunitate este una multietnică și este destul de complicat să motivezi tânăra generație. Noi nu forțăm, ci venim cu alte metode educative, tema eseului din anul acesta a fost ”Despre mine…”. Astfel cunoaștem care sunt visele și aspirațiile generației tinere. Prin intermediul acestui concurs am aflat că unii doresc să devină medici, alții – economiști, juriști, am aflat despre dragostea față de știință. Iar pe lângă premiile bănești oferite, am dăruit și cărți în domeniul specificat de copii.  
 
Care este mesajul de felicitare pentru femeile din Republica Moldova?

Dragi femei, dăruiți dragoste celor care merită! Vă doresc dragoste, sănătate, o viață mai bună și luptați pentru drepturile dumneavoastră fiindcă se merită, pentru generația viitoare, pentru copii.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam