Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
15 Aprilie 2015 | 16:37
Eugeniu Golear, migrant din Italia: Datoria statului nostru este de a-i motiva pe migranţi să revină acasă
O bună parte din intelectualitatea din Republica Moldova, în căutarea unui post de muncă bine plătit, a luat calea străinătăţii, puţini sunt, însă, cei care perseverează peste hotarele ţării pentru a-şi echivala diploma şi depun efortul necesar pentru a munci calificat. Care sunt acţiunile absolventului Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Eugeniu Golear, pentru a se vedea medic în Italia, aflaţi din interviul ce urmează.
--- După ce ați făcut medicină la Chișinău, ați hotărât totuși să vă încercați norocul peste hotare, cum a început această aventură pentru Dumneavoastră?

--- Această aventură a început, acum, aproximativ cinci ani în urmă, când absolvisem cu mențiuni Universitatea de Medicină „Nicolae Testemițanu”, specializarea  Anestezie și Reanimare. Pe atunci nu mi-am găsit un loc de muncă potrivit exigențelor mele, astfel am hotărât să plec. Iar pentru că aveam câteva rude ale soției stabilite în Italia, am decis să mergem încolo. Asta, deși, aspirațiile mele erau pentru Marea Britanie, însă, emigrând fiecare tinde să meargă undeva unde are câteva persoane de încredere.  Cel puțin să ai la cine sta prima perioadă. Or, în străinătate, unde nu ești ajutat de nimeni, este foarte greu. Am fost oarecum pregătit că atunci când voi ajunge în străinătate voi avea acel șoc care trebuie depășit.

--- Cum ați reușit să vă încadrați în țara gazdă, să însușiți limba?

--- Limba română e foarte înrudită cu limba italiană, fiind ambele limbi latine. Inițial a fost greu, deoarece și limba italiană are unele particularități, însă eu am fost predispus să studiez această limbă nu doar la nivel de comunicare, cât și gramatică. Ca să însușești o limbă trebuie să te mobilizezi tu însuți, să fii încrezut în puterile proprii, căci nici o școală nu poate să îți dea cunoștințe fără aportul tău. O limbă străină te face să gândești în acea limbă.

--- Care este ocupația Dumneavoastră la moment?

--- Lucrez în domeniul construcțiilor, pentru persoanele originare din Estul Europei, acesta este sfera de activitate pentru bărbați care aduce anumite beneficii financiare. Pentru început este o muncă acceptabilă, dar mulți dintre migranți visează să lucreze și în străinătate în domeniul în care are dețin o anumită calificare, asta deja depinde de aspirațiile și de capacitatea de muncă a fiecăruia. Mai depinde și de specificul țării în care te afli.

--- Ce șanse de afirmare are un migrant moldovean în Italia?

--- Dacă e să fac referire la specialitatea mea, Anestezie și Reanimare, este una destul de interesantă, dar e foarte greu de a ajunge să fie practicată în Italia. Este o specialitate care cere să depui efort, eu mi-aș dori foarte mult să lucrez în acest domeniu. Realizare în plan profesional și obținerea unui statul financiar - sunt câteva din componentele integrării în cadrul țării-gazdă. Cu toții încercăm să găsim nișa noastră, profesia care să ne aducă satisfacție și un salariu bun. Cunosc multe persoane din domeniul meu care s-au realizat, cred că munca asiduă aduce rezultate mari.

--- Care sunt acei pași concreți înfăptuiți de Dvs pentru a activa în Italia în domeniul medicinii?

--- Mi-am tradus deja actele și le-am echivalat la Ambasada noastră din Italia, fiind o procedură necesară pe care trebuie să o parcurgi. Însă mai sunt încă etape pe care trebuie să le trec, proces care nu este unul deloc ușor. Trebuie să conștientizezi concurența care este în domeniu, trebuie să te adaptezi la realitatea din fiecare țară aparte. După cum se spune la noi „Cum îți așterni - așa și dormi”, deci depinde și de perseverența fiecăruia.

--- Tot mai mulți conaționali stabiliți departe de hotarele țării se confruntă cu diverse probleme, ne referim în acest context la lipsa locurilor de muncă, criza financiară, cum reușiți Dvs să faceți față lucrurilor?

--- E o realitate îngrijorătoare atât pentru mulți conaționali de-ai noști, cât și pentru frații de peste Prut, una dintre cele mai numeroase diaspore din Italia. La moment, situația Italiei este una particulară. Țara are un debit foarte mare, iar Guvernul a emis câteva legi spre aprobare de a economisi din cheltuielile publice din care fac parte medicina, asistența socială, vor putea fi reduse și salariile angajaților bugetari. Acest lucru are un impact asupra tuturor deoarece nu mai există acele resurse financiare de altă dată. Societatea trăiește cu ideea de a economisi cât mai mult. Mulți dintre moldoveni muncesc pe șantierele de construcție, iar această sferă suferă acum o stagnare. 

--- Să înțelegem din cele spuse de Dvs că un moldovean nu se poate simți acasă într-o altă țară decât Republica Moldova?

--- Am emigrat împreună cu familia, având un copil în țara-gazdă el este deja integrat, deși nu are cetățenia țării respective, asta ne face și pe noi să ne integrăm. Copilul însușește limba locală drept limba maternă. Ce ține de integrare - este o chestie individuală, vârsta îți dictează șansele de a te integra, depinde și de vârsta la care ai plecat.

--- Cum credeți, ce reforme ar trebui întreprinse în țara noastră ca o bună parte din conaționalii stabiliți peste hotare să revină acasă?

--- Guvernul nostru ar trebui să ducă o politică care ar facilita relațiile interstatale, studiind piața muncii din Europa. În Italia sunt stabiliți cei mai mulți cetățeni din diasporă, astfel relațiile moldo-italiene ar trebuie să fie foarte dezvoltate. Cunoaștem că o bună parte dintre moldoveni sunt stabiliți în Canada, Franța, Belgia, ei muncesc în țări străine, dar au intenția de a se reîntoarce. Astfel, de datoria statului nostru este de a-i asigura o pensie, pentru ca cei care revin să nutrească speranța zilei de mâine.

--- Ce lucruri, considerați Dvs, ar putea prelua țara noastră de la țara unde sunteți stabilit pentru a progresa?

--- Italienii știu ce înseamnă emigrația pe pielea lor, fluxul de emigrație a italienilor s-a oprit după cel de-al II-lea război mondial. Și acum la ei există un val al migrației, însă doar al persoanelor care pleacă la studii. Deci, repetăm pașii italienilor de altădată. Or, moldovenii au fost nevoiți să plece din cauza situației financiare, iar apoi vom prelua exemplul italienilor. Guvernarea lor a studiat foarte mult prioritățile și șansele de a izbândi în economia globală. Italia a devenit o țară care are și industrie, și servicii, și agricultură, fiind percepuți ca un stat puternic. Astfel, conducerea noastră ar trebui să elaboreze strategii pentru viitor, nu pentru un an sau doi, ci previziuni pentru 50 de ani înainte.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam