Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
23 August 2017 | 15:40
Executivul sporeşte protecţia socială a moldovenilor angajaţi în Germania
Executivul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Republica Moldova şi Republica Federală Germania privind securitatea socială, semnat pe 12 ianuarie 2017. Documentul prevede asigurarea unui cadru de garanţii sociale pentru lucrătorii migranţi din Republica Moldova, care domiciliază şi/sau desfăşoară o activitate de muncă pe teritoriul unuia sau al ambelor state contractante.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, cetăţenii țării noastre care au desfăşurat o activitate temporară de muncă în Germania, la atingerea vârstei de pensionare, vor putea beneficia de pensie din acest stat. Totodată, pe perioada de activitate, moldovenii vor fi asiguraţi, după caz, cu pensii de dizabilitate cauzată de boli obişnuite, pensii şi indemnizaţii de dizabilitate cauzată de accidente de muncă sau boli profesionale și cu pensii de urmaş.

Fiecare stat contractant va achita partea de pensie calculată proporţional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu, aplicând legislaţia naţională în domeniu. 

Proiectul aprobat va motiva persoanele să activeze legal, pentru a beneficia de prestații în cazul apariției riscurilor sociale. Totodată, prevederile Acordului vor crea condiţii favorabile pentru ca cetăţenii plecaţi peste hotare să revină în Republica Moldova, beneficiind de pensie din ambele state. 
Postat de: Rodica Mazur
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam