Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
20 Februarie 2015 | 15:29
Experţi: Condiţiile economice şi politice din Moldova contribuie la stabilirea moldovenilor peste hotare
Din moment ce condiţiile economice şi politice din Moldova sunt incerte, migranţii moldoveni ar putea să decidă stabilirea lor peste hotare pentru o perioadă nedeterminată. Acesta este una dintre concluziile lansate în cadrului unei mese rotunde cu genericul „Politici migraţionale în ţările de origine şi în cele de destinaţie: efecte sociopolitice şi demografice”, organizate de Institutul de Cercetări Juridice şi Politice (ICJP) al AŞM.
În cadrul evenimentului, au fost stipulate principalele cauze ale emigrației din Republica Moldova, acestea fiind salarii mici în ţara de origine, combinate cu condiţiile socio-economice mai favorabile în ţările UE, precum şi veniturile mai mari în Federaţia Rusă.

Participanţii la eveniment au reliefat că societăţile, decidenţii politici şi specialiştii, începând cu anii 2000, îşi schimbă treptat abordările cu privire la migraţia internaţională dintr-o viziune pesimistă într-o viziune optimistă. Procesul migraţional este o oportunitate pentru dezvoltarea ţărilor de origine.
Intenţiile de reîntoarcere ale moldovenilor ar putea creşte, consideră experţii, dacă aceștia ar avea convingerea că Republica Moldova le poate oferi un mediu socio-economic favorabil cu perspective adecvate de carieră.

Migrații calificaţi, susţin experții, reprezintă o plus-valoare pentru ţările lor de destinaţie. Potrivit unei analize a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, aceștia pot contribui la creşterea productivităţii, la mai multe iniţiative antreprenoriale şi la crearea oportunităţilor comerciale pentru regiunile gazdă.

Vorbitorii au remarcat faptul că migranţii înalt calificaţi sunt căutaţi peste tot, indiferent de originea, genul sau vârsta lor. Unele exemple ale ţărilor în curs de dezvoltare au demonstrat existenţa unor astfel de modele de valorificare a experienţei, cunoştinţelor şi competenţelor acumulate peste hotare în beneficiul ţării de origine, iar Republica Moldova nu reprezintă o excepţie.

Potrivit Departamentului Naţiunilor Unite pentru Afaceri Economice şi Sociale, migraţia internaţională în 2013 a ajuns la 232 milioane de oameni în întreaga lume, constituind aproape 3,2% din populaţia lumii.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam