Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
17 Mai 2014 | 11:35
Experienţa Moldovei în domeniul migraţiei, prezentată la Forumul Global pentru Migraţie şi Dezvoltare
Dezvoltarea platformei online de comunicare, prin care se va menţine legătura cu diaspora, a fost unul dintre subiectele prezentate de şeful Biroului pentru Relaţii cu Diaspora, Victor Lutenco, la cel de-al VII-lea Forum Global pentru Migraţie şi Dezvoltare, care a avut loc la Stockholm, Suedia.
„Moldova a participat la toate edițiile forumului organizate până în prezent și a purces foarte rapid la implementarea recomandărilor, astfel încât, acum, deja putem prezenta rezultate solide, care sunt apreciate și preluate ca experiență pozitivă de foarte multe state. Vom participa și la viitoarele ediții ale Forumului, pentru a valorifica și mai mult aspectele de dezvoltare ale proceselor migraționale ce ne afectează, inclusiv printr-o strânsă colaborare cu partenerii noștri internaționali”, a declarat Victor Lutenco în cadrul discursului său.

Șeful BRD a prezentat ca experiență pozitivă implementarea Parteneriatului de Mobilitate, abordarea „unui guvern unitar” în coordonarea politicilor ce țin de diasporă, numirea vice-miniștrilor responsabili de diasporă în Guvern, implementarea Programul „PARE 1+1”, organizarea de către diasporă, peste hotare, a Forumului investițional, crearea și activitatea grupului de excelență economică în diasporă.

De asemenea, delegația moldovenească a prezentat în cadrul Forumului unele dintre principalele inițiative ale BRD, destinate cetățenilor moldoveni de peste hotare și anume: dezvoltarea platformei online de comunicare, prin care se va menține legătura cu diaspora, organizarea primului Forum economic pentru diasporă în Republica Moldova, prin care va fi maximizat impactul pozitiv economic al migrației și vor fi atrase investiții în țară. Șeful BRD a mai accentuat importanța dezvoltării mecanismelor financiare și facilitarea accesului la resurse financiare pentru diasporă, precum și consolidarea rețelelor profesionale și valorificarea potențialului intelectual al membrilor diasporei.

Forum Global pentru Migrație și Dezvoltare care este considerat drept cea mai mare reuniune la nivel mondial, care pune în dezbatere experiențele și inițiativele de dezvoltare ale migrației, a întrunit, în acest an, în jur de 900 de persoane, reprezentanți ai 150 de guverne.

Importanța Forumului a fost confirmată și prin prezența la deschiderea evenimentului a Prințesei Victoria Moștenitoare a Suediei, a prim-ministrului Suediei, Fredrik Reinfeld, a secretarului General al ONU, Ban Ki-Moon, a comisarului european Cecilia Malstrom, precum și a altor înalți oaspeți.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam