Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
17 Mai 2014 | 12:04
Expert german: Moldova poate face faţă unei eventuale expulzări a migranţilor din Rusia
Republica Moldova poate face faţă unei eventuale decizii a Federaţiei Ruse de a expulza migranţii moldoveni. Într-o astfel de decizie sunt şi anumite beneficii precum revenirea forţei de muncă în ţară, care acum se confruntă cu deficitul acesteia. De această părere este economistul David Saha, expert al Echipei Economice Germane în Moldova.
David Saha a precizat că Republica Moldova este printre statele în care o parte din PIB este formată de banii trimiși de emigranţii de peste hotare. 60 la sută din toate transferurile vin din Federaţia Rusă, ceea ce înseamnă circa 1,5 miliarde de dolari anual. Expertul a făcut un calcul pentru cazul în care Rusia ar renunţa la o parte din muncitorii moldoveni şi a menţionat că, dacă scade valoarea remitenţelor cu 10%, asta înseamnă un minus de 150 de milioane de dolari în ţară, însă nu şi un efect prea mare asupra PIB-ului.

Expertul spune că în cazul reducerii transferurilor de bani de peste hotare va scădea puterea de cumpărare a populaţiei, dar care va putea fi compensată prin ajustarea preţurilor şi a politicii monetare. Mai mult, David Saha consideră că politicile fiscale vor rămâne aceleaşi, fără să fie nevoie de majorarea impozitelor.

Dacă Rusia ar renunţa la muncitorii moldoveni, aceştia ar fi nevoiţi să revină acasă şi să caute alternative de muncă. Astfel, o parte dintre ei se vor recalifica şi vor putea fi angajaţi în ţară. Chiar dacă în Moldova salariile sunt mai mici, dacă se calculează cheltuielile pentru deplasarea lucrătorilor în Rusia şi cheltuielile pentru consum, care acolo sunt mai mari, atunci se vede că nu are rost să mai plece oamenii departe de casă ca să muncească.

Pe de altă parte, expertul spune că autorităţile ar trebui să înceapă să negocieze cu UE anumite cote de migranţi moldoveni, în scop de muncă, în statele membre. David Saha spune că situaţia economică a statelor din UE începe să se remedieze şi crede că unele dintre astea chiar au nevoie de forţă de muncă. Plus la asta, dacă Rusia va vedea că Moldova are alternative pentru forţa sa de muncă, va scădea din presiuni căci va înţelege că sunt inutile, transmite IPN.

Totodată, expertul este de părere că Rusia nu are interes prea mare să renunţe la forţa de muncă străină şi nici nu este prea uşor să expulzezi un număr mare de migranţi stabiliţi deja în ţară.
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam