Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
02 Decembrie 2014 | 17:01
Expoziţie de fotografie: „Patru oraşe: Chişinău – Liov – Bucureşti – Cracovia”, vernisată în Polonia
O expoziţie dedicată refugiaţilor polonezi în România, semnată de arhitectul cracovian Tadeusz Gaydamowicz, originar din Chişinău, a fost vernisată în Polonia. Expoziţia „Patru oraşe: Chişinău – Liov – Bucureşti – Cracovia” prezintă circa 40 de planşe cu fotografii, însoţite de explicaţii în limbile polonă şi română.
Imaginile prezintă momente inedite din existenţa refugiaţilor polonezi, dintr-o perspectivă personală: relaţiile cu autorităţile româneşti, diverse activităţi administrative, viaţa religioasă, viaţa culturală, educaţia, viaţa de familie. Fotografiile readuc în memorie cu acuitate ipostazele unei existenţe relativ normale, în care interacţiunile prietenoase cu localnicii erau un fapt curent.

Problema refugiaților polonezi din România în perioada 1939-1947 a fost tematica prezentării unei selecții de documente din Arhiva Națională a României.
La evenimente au participat și reprezentanții Ambasadei Republicii Moldova la Varșovia.

Acțiunea a fost organizată de Institutul Cultural Român din Varșovia, în parteneriat cu Institutul Memoriei Naționale.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam