Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
07 Noiembrie 2014 | 14:39
Extinderea Programului de susţinere a absolvenţilor moldoveni din străinătate
Absolvenţii moldoveni, care au făcut studii în străinătate şi doresc să revină temporar sau permanent în Moldova pentru a se angaja în instituţiile private sau publice vor putea beneficia de suport în continuare.
Potrivit Ministerului Educației, datorită numărului mare de solicitări, Organizația Internațională pentru Migrație, misiunea în Republica Moldova (OIM), în parteneriat cu Biroul pentru Relații cu Diaspora, Ministerul Tineretului și Sportului, Ministerul Educației și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, a extins programului de granturi dedicat absolvenților moldoveni din străinătate, în cadrul căruia va fi oferit suport financiar unui număr suplimentar de 24 de beneficiari.

Concursul este deschis pentru tinerii moldoveni, cu vârsta între 18-35 ani, cu studii superioare în străinătate, în domeniu exact sau umanitar, care doresc să revină temporar sau permanent în Moldova pentru a se angaja în instituțiile publice sau private. Tinerii care se află la moment peste hotare vor avea prioritate în procesul de selectare, dar vor putea aplica și cei care au revenit recent în țară, dar nu mai devreme de 1 martie 2014. Tinerii care nu vor beneficia de suport financiar, vor primi asistență logistică prin accesul la ofertele de angajare.

Ca și în runda precedentă, programul va funcționa în baza principiului „primul venit, primul servit”. Suportul financiar va fi acordat aplicanților pe măsura identificării locurilor de muncă/stagiere și a plasării acestora în câmpul muncii, atât în sectorul public cât și în cel privat. OIM va oferi asistență logistică și va acorda beneficiarilor suport financiar sub forma unor alocații lunare de 3000 de lei pentru o perioadă de până la 6 luni.

Acest concurs este desfășurat în cadrul proiectului: „Încurajarea parteneriatului public-privat pentru o dezvoltare economică durabilă în Moldova”, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei și implementat de Organizația Internațională pentru Migrație, misiunea în Republica Moldova în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova. Obiectivul proiectului este de a aborda fenomenul exodului de creiere prin promovarea transferului de idei noi și de abilități în procesul migrației tinerilor și mobilității educaționale. 

Detalii despre condițiile de eligibilitate și procesul de aplicare sunt disponibile pe www.iom.md. Termenul limită pentru aplicare este 14 noiembrie 2014, ora 17:00.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam