Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
13 Octombrie 2015 | 14:02
Facilităţi pentru moldovenii care au muncit în Italia
Moldovenii care au lucrat şi au plătit impozite în Italia vor putea afla cum pot obţine o pensie din peninsulă la un ghişeu deschis astăzi în capitală, la Casa teritorială de asigurări sociale din sectorul Botanica, relatează Radio Moldova Actualităţi.
Ghișeul a fost inaugurat cu ajutorul oficiului Asociației  Creștine a Lucrătorilor din Italia. Reprezentantul Asociației, Victor Croitoru subliniază că potrivit legislației italiene, cetăţenii altor state, care muncesc în această ţară şi plătesc în mod regulat contribuţii în fondul de pensionare, au dreptul la pensie la împlinirea vârstei de 66 de ani și trei luni.

„Dacă o persoană a lucrat legal în Italia, a atins vârsta de pensionare și s-a întors acasă, statul italian stabilește o pensie în baza impozitelor plătite.  Din practica noastră, acum se întorc preponderent doamnele care au muncit în Italia zece ani și mai mult, pensia lor medie este între 100 și 150 de euro pe lună”, a declarat Victor Croitoru.

Potrivit datelor Casei Naţionale de Asigurări Sociale, în prezent, aproximativ 200 de moldoveni beneficiază de pensie în Italia.

Conform datelor Eurostat, în prezent 160 de mii de moldoveni muncesc legal în Italia.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam