Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
13 Mai 2015 | 18:15
Facilităţi pentru cetăţenii Republicii Moldova din Lituania
Cetăţenii Republicii Moldova care muncesc sau locuiesc temporar în Lituania vor fi asiguraţi social. Guvernul a aprobat proiectul de lege privind ratificarea unui Acord în domeniul protecţiei sociale, semnat încă în 2014 de reprezentanţii ambelor ţări, relatează Mesager.
Acordul prevede acordarea pensiilor pentru limita de vârstă, pierderea capacităţii de muncă şi a pensiilor de urmaş.

„Fiecare stat va achita partea de pensie calculată pentru perioada de activitate realizată pe teritoriul propriu, iar pensia va fi exportată persoanei pe teritoriul statului în care acesta domiciliază. Ratificarea acestui Acord va avea un impact pozitiv pentru persoanele din categoria lucrătorilor migranţi, oferindu-le dreptul de a beneficia de pensie în statele în care şi-au desfăşurat activitatea”, a declarat Ruxanda Glavan, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

Până acum, Moldova a semnat asemenea Acorduri cu mai multe ţări din UE, printre care Austria, România, Bulgaria, Portugalia, Marele Ducat de Luxemburg.
Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam