Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
23 Aprilie 2014 | 17:09
„Fără vize în UE”: Studenţi, elevi şi rude ale moldovenilor din diasporă merg la Atena
25 de studenţi, câştigători ai concursului „Fii primul care zboară fără viză în Europa”, organizat de Guvern şi Compania publică „Teleradio-Moldova”, şi şase elevi olimpici selectaţi de Ministerul Educaţiei vor însoţi delegaţia oficială a Republicii Moldova care va zbura la Atena pentru evenimentul „Fără vize în UE”.
Acțiunea va avea loc pe 28 aprilie - prima zi când cetățenii moldoveni vor putea călători fără viză în spațiul Schengen. Delegația va fi condusă de prim-ministrul Iurie Leancă. Componența acesteia a fost aprobată astăzi, 23 aprilie, în ședința Executivului.

La evenimentul organizat în capitala elenă vor mai participa Igor Corman, preşedintele Parlamentului, Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei UE la Chișinău și europarlamentarul Monica Macovei, co-preşedinte al Comitetului de cooperare parlamentară UE - Republica Moldova. În total, vor fi peste 100 de persoane, inclusiv peste 30 de jurnaliști.

Totodată, la ceremonie vor fi prezente peste 20 de rude ale cetățenilor moldoveni aflați în străinătate. Acestea au fost selectate de către asociațiile din diasporă.
Avionul va decola luni dimineața de pe Aeroportul Internațional Chișinău. Programul mai include vizite la Panteon, Acropolis și turul centrului istoric.

Grecia a fost aleasă pentru acest eveniment, deoarece în prezent deține președinția Uniunii Europene. Decizia de eliminare a vizelor Schengen pentru cetățenii Republicii Moldova a fost publicată în Monitorul Oficial al Uniunii Europene pe 20 aprilie și va intra în vigoare luni, 28 aprilie 2014.
Postat de: Departamentul Multimedia
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam