Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
18 Noiembrie 2014 | 10:05
Femeile din Moldova, îndemnate să-şi deschidă afaceri
În trei ani, programul „Femeile în Afaceri” al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), a oferit asistenţă pentru circa 90 de întreprinderi din Republica Moldova, deţinute sau conduse de femei, precum şi companiilor cu cele mai multe doamne angajate. Luni seara, la Chişinău a avut loc un eveniment aniversar al acestui program, sprijinit financiar de Guvernului Suediei, la care a participat şi premierul Iurie Leancă.
Iniţiativa „Femei în Afaceri” s-a axat pe dezvoltarea antreprenoriatului feminin, prin diverse servicii de consultanţă. Astfel, femeile au fost ajutate să-şi lanseze şi să dezvolte afaceri şi abilităţi de administrare a întreprinderilor. Executivul Suediei a contribuit cu peste un milion de euro la realizarea acestui proiect.

Premierul Iurie Leancă a menţionat că rolul femeii în societate este unul esenţial şi şi-a exprimat convingerea că experienţa femeilor contribuie la îmbunătăţirea nivelului de trai în ţara noastră. „Acolo unde sunt femeile la conducere, de regulă, constatăm o deschidere mai mare pentru tot ce înseamnă inovaţii, o analiză mai critică a situaţiei şi interesul de a merge mult mai repede pentru a depăşi problemele existente”, a declarat prim-ministrul.

Iurie Leancă a exprimat mulţumiri partenerilor care, prin intermediul acestei iniţiative, au sporit capacităţile femeilor de afaceri, dar şi a firmelor deschise de femei în Moldova. „Îndemn femeile din Moldova să folosească la maximum toate posibilităţile de acest fel, inclusiv platformele de dialog cu Guvernul, cum ar fi Consiliul economic al prim-ministrului. Iar pe partenerii externi îi chem să continue să susţină astfel de iniţiative”, a spus șeful Executivului.La rândul său, Julia Otto, director al Oficiului BERD la Chişinău, a menţionat că programul „Femeile în Afaceri” a înregistrat progrese, inclusiv datorită susţinerii din partea Guvernului Republicii Moldova. Julia Otto a confirmat că BERD va continua să consolideze rolul femeilor de afaceri în economia Moldovei, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Companiile susţinute în cadrul programului „Femeile în Afaceri” şi-au extins operaţiunile şi şi-au majorat productivitatea, au beneficiat de servicii de consultanţă pentru a mări cota de piaţă. De asemenea, în cadrul programului „Femeile în Afaceri”, BERD a organizat cursuri de instruire pentru iniţierea afacerii şi dezvoltarea abilităţilor de conducere şi a lansat un program de mentorat datorită căruia antreprenoarele tinere şi ambiţioase din Moldova au putut beneficia de cunoştinţe şi sfaturi din partea femeilor de afaceri cu o experienţă mai mare din alte ţări.

BERD este cel mai mare investitor instituţional din Moldova, investind până în prezent circa 900 de milioane de euro în peste 100 de proiecte.
Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam