Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
31 Martie 2014 | 11:35
Festivalul „Basarabia” a fost organizat şi la Petroşani
Studenţii basarabeni care îşi fac studiile la Universitatea din Petroşani, România au organizat, pentru a doua oară, Festivalul „Basarabia”, eveniment desfăşurat la sfârşitul lunii martie cu ocazia împlinirii a 96 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, informează Gazeta de dimineaţă.
Tinerii au prezentat mai multe numere artistice în cadrul unei seri tematice cu genericul „O țară, o limbă, un popor”. Spectacolul oferit de tinerii basarabeni pe scena Teatrului Dramatic „I.D. Sârbu” din Petroșani a inclus cântece și dansuri din folclorul românesc de pe cele două maluri ale Prutului. De asemenea, tinerii s-au lansat în discuții despre istoria românilor. Un moment remarcabil a fost recitalul la vioară din creațiile lui Bach în interpretarea unei eleve din Petroșani.

„Inițiativa studenților basarabeni este absolut lăudabilă și o susțin cu toată convingerea. Vreau să spun că, în momentul în care numărul studenților basarabeni a crescut la noi în universitate și s-a pus problema creării unei noi ligi, am susținut-o cu toată convingerea în speranța că nu va mai exista, cât de curând, Liga basarabenilor și Liga studenților din România. Sper ca lucrurile să fie așa cum au fost și în 1918”, a declarat Aron Poanta, rector al Universității din Petroșani.

„Mă bucur de acțiunea făcută de studenții basarabeni, îi apreciez foarte mult pentru faptul că s-au implicat în multe acțiuni atât în Universitate, cât și în afara ei. Aș putea spune că au făcut o campanie extraordinară Universității din Petroșani în Basarabia și s-a văzut asta prin faptul că numărul candidaților la Universitate a fost mai mare la ultima admitere. Avem o bună colaborare cu ei. Sunt oameni care se străduiesc să învețe bine, au rezultate foarte bune și îmi face plăcere să fiu la acest festival alături de ei”, a declarat Ioel Vereş, decan al Facultății de Mine de la Universitatea din Petroșani.

În cadrul aceluiași Festival, a mai fost organizat un work-shop și proiectarea filmului istoric „Mihai Viteazul”.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam