Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
24 Decembrie 2014 | 15:35
Festivalul „Deschide uşa, creştine” din Portugalia a ajuns la cea de-a patra ediţie
Festivalul datinilor şi obiceiurilor de iarnă „Deschide uşa, creştine”, organizat de Centrul de Cultură şi Artă „Trei Culori”, a ajuns la cea de-a patra ediţie. Invitaţii de onoare ai Festivalului au fost trei dintre cei mai valoroşi promotori ai folclorului autentic din Moldova, Suzana Popescu, Nicolae Gribincea şi Victor Botnaru, care au prezentat un buchet de frumoase colinde din patrimoniul secular al poporului nostru.
Evenimentul din acest an a avut loc cu contribuţia nemijlocită a mai multor asociaţii culturale moldoveneşti şi străine din Portugalia, inclusiv: Asociaţia „Tezaur” şi Școala Parohială din Faro, Asociaţia „Busuioc” din Setubal, Liga femeilor din Almada, Centrul de creaţie din Benavente, Finaliştii proiectului „Dor”, Asociaţia imigranţilor români şi moldoveni „Doina” din Algarve, Asociaţia imigranţilor români şi moldoveni „Frăţia” din Setubal, Asociaţia imigranţilor români „Mica Românie” din Setubal, Corul Academic mixt „Slava” al Facultăţii de Litere a Universităţii din Lisabona, Centrul cultural-educaţional ucrainean „Rodina” din Lisabona.

La eveniment au participat Valeriu Turea, ambasadorul Republicii Moldova, Vasile Popovici, ambasadorul României, Alexandre Vassalo, ex-ambasadorul Portugaliei în Republica Moldova şi România şi Liba Valcov, reprezentant al Biroului Relaţii cu Diaspora.

Potrivit Biroului pentru Relații cu Diaspora, la această ediție, pe scena Festivalului, au urcat 215 participanți, reprezentanți a șase etnii, care au prezentat tradiții și obiceiuri de iarnă din țările de origine, atribuind astfel, un caracter internațional Festivalului.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam