Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
17 Martie 2014 | 11:05
Festivalul Internaţional de muzică „Mărţişor” s-a desfăşurat pentru a noua oară în Portugalia
Moldovenii din Portugalia au serbat venirea primăverii în cadrul Festivalului internaţional de muzică „Mărţişor-2014”, care a ajuns deja la cea de-a noua ediţie, în această ţară.
Solicitați de trm.md, reprezentanții Centrului Cultural Moldav din orașul Cascais, ne-au comunicat că, prin intermediul acestei sărbători, ei doresc să perpetueze și să promoveze tradițiile poporului nostru. Cu peste 700 de spectatori adunați în sală, acesta a fost cel mai amplu eveniment organizat până acum de Centrul Cultural Moldav.

La eveniment au luat parte și oaspeți de onoare precum ambasadorul Republicii Moldova în Republica Portugheză, Valeriu Turea, consulul Republicii Moldova la Lisabona, Oleg Railean, ambasadorul României în Portugalia, Vasile Popovici, consilierul României la Lisabona, Mihaela Crăciun,vicepreşedintele Primăriei Municipiului Cascais, Maria do Céu Garcia, și consulul onorific al Georgiei în Porto, Luís Marinho.

Atmosfera de sărbătoare a fost creată de ansamblurile de dans popular ale Centrului Cultural Moldav „Hora moldovenilor”, „Brâuleț”, „Opincuța” care au încins publicul.Programe artistice au fost prezentate și de colectivul de dans din localitatea Moscavide, de asociațiile culturale de moldoveni „Miorița” și „Busuioc” și de interpreții Ioana Ghieș, Eugen Bârsan, Victoria Leucă și Cristina Școlnii.

„Avem atâtea tradiții și obiceiuri frumoase, pe care trebuie să le transmitem mai departe viitoarelor generații. Printre acestea se numără și tradiția Mărțișorului. Pentru Centrul Cultural Moldav, Festivalul „Mărțișor” este deja ca o carte de vizită, aici, în Portugalia. Prin intermediul acestui festival, portughezii au înțeles mai bine cultura și tradițiile poporului nostru, și anume prin dans, deoarece dansul nu are nevoie de translator. Mă bucură faptul că, în fiecare an, crește numărul tinerilor dornici de a practica dansul popular în componența ansamblurilor „Hora Moldovenilor”, „Brâuleț” și „Opincuța” ale Centrului Cultural Moldav. Și asta, datorită sârguinței și profesionalismului coregrafilor Ion Dănilă și Maxim Scobioală”, a menționat Oleg Boghenco, președintele Centrului Cultural Moldav din Portugalia și unul dintre organizatorii principali ai Festivalului Internațional „Mărțisor-2014”.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam