Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
06 Martie 2014 | 12:34
Festivalul „Mărţişor 2014 la Paris” a culminat cu o suită de cântece şi dansuri româneşti
Parizienii au avut parte de două spectacole de excepţie în cadrul „Festivalului Mărţişor 2014”. Un număr impunător de artişti din Republica Moldova au încântat publicul din Paris cu cele mai alese cântece şi dansuri româneşti, culese din bătrâni.
În prima zi a Festivalului, pe scena Espace Reuilly din Paris, au evoluat grupurile artistice de la Centrul de Creație a Copiilor „Floarea Soarelui” din Chișinău. Copiii din Ansamblul de dans „Mărțișor” au încins atmosfera din sală cu ritmurile „Călușarilor” și „Ciuleandra”. Publicul a aplauda îndelung și prestația Ansamblului vocal „Balada”, care a prezentat un recital de cântece din comoara folclorului românesc. Mai apoi, a ieșit în scenă Valy Boghean & Band, care a făcut furori.Festivalului „Mărțișor” din Paris a culminat cu un recital de excepție al interpretului de muzică populară, Mihai Ciobanu și a unor tineri artiști din Chișinău.
„În perioada pregătirii pentru acest Festival am trecut prin mai multe greutăți, dar am reușit să organizăm un eveniment de calitate, care a bucurat și a unit pe toți cei prezenți, iar tinerii din Chișinău au avut posibilitatea să vadă Parisul și au fost încurajați să păstreze valorile neamului nostru”, a menționat pentru trm.md, Vasile Calmațui, președintele Clubului Liberal din Paris.„Am fost la ambele concerte. Toți au evoluat foarte frumos. Copiii au fost minunați. Am trăit emoții pozitive și bucuria de a revedea dansurile și muzică noastră, de a cântă și dansa împreună. Cunoașteți moldovenii - când aud o horă, nu pot sta pe loc”, a spus Ada Panciuc, care s-a aflat printre numeroșii spectatori.

Publicul a avut ocazia să admire și o expoziție de mărțișoare și obiecte de artizanat și să procure mărțișoare confecționate de tineri din Chișinău și Paris.Potrivit organizatorilor, Festivalul „Mărțișor 2014 la Paris” a fost o ocazie unică pentru conaționalii noștri de a se regăsi și de a asista la două spectacole de cea mai înaltă calitate, dar și o posibilitate pentru oaspeții francezi de a cunoaște Republica Moldova prin cele mai importante valori ale ei: datinile și obiceiurile strămoșești, oamenii care le perpetuează, artiștii care le promovează.

Festivalul a fost organizat de Clubul Liberal  din Paris, cu sprijinul asociațiilor partenere.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam