Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
27 Martie 2015 | 12:42
Filmul „La limita de jos a cerului” derulat pentru moldovenii din Cehia
În cadrul Săptămânii Francofoniei, Ambasada Republicii Moldova în Republica Cehă a organizat vizionarea filmului „La limita de jos a cerului” a regizorului moldovean Igor Cobîleanski, în cadrul Institutului Francez din Praga.
La eveniment au participat membrii corpului diplomatic acreditat în Cehia, reprezentanţi ai instituțiilor naționale, conducerea Institutului Francez din Praga, moldoveni care locuiesc în Cehia, oameni de cultură, ziarişti şi studenţi. Cei prezenți au fost salutați de ambasadorul Ștefan Gorda și conducerea Institutului Francez din Praga.

Debutul în lungmetraj al regizorului Igor Cobileanski  „La limita de jos a cerului”, ce îi are în distribuție pe actorii Igor Babiac, Ela Ionescu, Sergiu Voloc, Igor Caras-Romanov și Angela Ciobanu, a fost propunerea Republicii Moldova la ediția din 2015 a premiilor Oscar, la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină, alta decât engleză”. Filmul a fost selectat în competițiile oficiale ale festivalurilor de la Karlovy Vary, Varșovia, Kiev și Cottbus, la acesta din urmă primind în 2013, premiul Federației Internaționale a Criticilor „FIPRESCI”.

Ambasada Republicii Moldova în Cehia și Comunitatea Moldovenilor din această țară contribuie al cincilea an consecutiv la programul Săptămâna Francofoniei în Republica Cehă.

Recent un alt film al regizorului Igor Cobîleanski, „Colecția de arome”, a câștigat Marele Premiu la cea de-a 10-a ediție a Festivalului Filmelor de Scurt Metraj de la Praga.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam