Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
06 Iunie 2014 | 13:05
Flashmob-uri organizate în ziua semnării Acordului de Asociere cu UE
Guvernul Republicii Moldova încurajează moldovenii din străinătate să creeze, în oraşele unde îşi au reşedinţa, grupuri de susţinere a parcursului european al ţării şi să organizeze evenimente culturale de promovare a acestor grupuri. Apelul nou de proiecte în diasporă este parte a campaniei de promovare a integrării europene a Republicii Moldova: ”Europa – Acasă”, lansată de premierul Iurie Leancă.
Biroul pentru Relații cu Diaspora îndeamnă conaționalii să organizeze flashmob-uri la 27 iunie, ziua în care Republica Moldova va semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Esența campaniei este de a mobiliza membrii diasporei în procesul de promovare a integrării europene a Republicii Moldova, atât în interiorul țării, cât și în tarile în care se află ei în prezent.

În acest context, BRD încurajează formarea grupurilor de susținere a integrării europene a țării în diasporă, din cel puțin 50 de membri activi. Aceste grupuri vor avea întruniri de planificare, convorbiri cu autoritățile din Moldova, vor negocia cu autoritățile locale pentru a implementa acțiuni de susținere a Republicii Moldova. De asemenea, grupurile vor contribui la desfășurarea Zilelor Diasporei în Republica Moldova, organizate în premieră în perioada 28-30 august 2014. Lista Grupurilor formate va fi publicată pe pagina web a campaniei www.europa-acasa.md.

De asemenea, BRD îndeamnă Grupurile de susținere a integrării europene a Moldovei să organizeze, în perioada iunie-iulie 2014, evenimente culturale cu participarea artiștilor din țară. Aceste acțiuni vor fi susținute financiar de BRD și vor culmina cu flashmob-uri organizate pe 27 iunie.

Totodată, pe site-ul www.europa-acasa.md cetățenii moldoveni din diasporă au posibilitatea să scrie, în baza propriei experiențe, despre Europa, celor care deocamdată sunt sceptici în privința beneficiilor aderării la EU.
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam