Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
18 Iunie 2014 | 14:25
Forumul Comunităţii Româneşti din Sudul Basarabiei a avut loc la Ismail
Tradiţiile autentice româneşti au fost perpetuate în cadrul Forumului Comunităţii Româneşti din Sudul Basarabiei ce a avut loc duminică, 15 iunie, în regiunea Ismail din Ucraina.
Potrivit organizatorilor, manifestarea, o inițiativă a Asociaţiei Naţional-Culturale „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa, oferă un cadru de consultare pentru românii din Basarabia istorică, divizată artificial în români şi moldoveni de regimul sovietic cu peste 70 de ani în urmă.

Ediţia curentă a Forumului a găzduit atât reprezentanţi ai comunităţilor de limbă română din sudul Basarabiei, reprezentanţi ai societăţii civile – membri şi lideri ai asociaţiilor naţional-culturale româneşti din regiunea Odesa, cadre didactice din instituţiile de învăţământ cu predare în limba română, cât şi distinşi invitaţi din Ucraina, România şi Republica Moldova, experţi în domeniul respectării drepturilor minorităţilor naţionale, învăţământ în limba română şi interculturalitate.

Potrivit Institutului Cultural Român, organizatorii și-au propus să continue astfel tradiţia unui dialog deschis şi sincer de colaborare în sânul comunităţii de limbă română din regiune, prin coagularea eforturilor comune, vizând consolidarea statului de drept şi a relaţiilor de bună vecinătate dintre state.

Forumul s-a încheiat cu un spectacol folcloric oferit participanţilor de Ansamblul „Dor Basarabean” din localităţile Erdek-Burnu şi Utkonosovka, raionul Ismail, formaţiune folclorică care împlineşte anul acesta 20 de ani de activitate artistică.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam