Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
24 Decembrie 2014 | 11:01
Funcţionari din Moldova au preluat din experienţa Estoniei în domeniul comunicării
Specialişti în comunicare din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor şi din cadrul Agenţiilor de Dezvoltare Regionale Nord, Centru şi Sud din Republica Moldova au efectuat o vizită de studiu în Estonia, în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”.
Participanţii au făcut cunoştinţă cu experienţa Estoniei în domeniul comunicării publice şi mediatizării şi au fost familiarizaţi cu modelul estonian de activitate al specialiştilor în comunicare şi al instituţiilor mass-media orientată spre informarea populaţiei şi implicarea acesteia, inclusiv în vederea formării şi promovării identităţii regiunilor şi localităţilor din Republica Moldova.

Membrii delegaţiei au avut întrevederi cu reprezentanţii serviciului de presă şi comunicare al Oficiului Preşedintelui Estoniei, Reprezentanţei Comisiei Europene în Estonia, Centrului pentru Parteneriat Estic, Oficiului Naţional de Audit, agenţiilor de dezvoltare regională şi cu redactorii publicaţiei naţionale „Postimees”.

Vizita de studiu a fost organizată cu susţinerea Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi cu suportul Centrului pentru Parteneriat Estic din Estonia şi al Ambasadei Republicii Moldova la Tallinn.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam